Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

CISAC: Poročilo o zbranih nadomestilih 2018 – Global Collections Report 2018

 • 2288
Pariz, 8. 11. 2018. Dosežen je nov mejnik v višini zbranih nadomestil: 9,6 milijard EUR. CISAC – Mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev je objavila Poročilo o višini zbranih nadomestil na svetu 2018.

Srečanje predstavnikov CISAC z generalnim sekretarjem Združenih narodov za tesnejše sodelovanje

 • 2029

Najvišji predstavniki CISAC: Jean-Michel Jarre, predsednik CISAC, Eric Baptiste, predsednik Odbora in Gadi Oron, generalni direktor CISAC so razpravljali o globalnih rešitvah za kulturno in kreativno gospodarstvo.

Evropa je glasovala za avtorsko zakonodajo!

 • 2466

12. 9. 2018. Združeni ustvarjalni sektor Evropske unije pod okriljem CISAC in GESAC pozdravlja glasovanje v Evropskem parlamentu za sprejetje avtorske direktive in poziva vlade širom po svetu, naj to upoštevajo.

12. september – odločilen dan za evropske ustvarjalce

 • 2273

12. 9. 2018 bo Evropski parlament glasoval o avtorski direktivi, kar bo imelo bistvene posledice za nadaljnji razvoj avtorske zakonodaje in zagotavljanje izključnosti pravice avtorjev oz. ustvarjalcev do avtorskega honorarje v digitalnem okolju.

EU glasovanje o avtorski zakonodaji: izgubljena priložnost, a iskanje pozitivne rešitve za ustvarjalce se nadaljuje

 • 2383

Pariz, 5. 7. 2018. Evropski parlament je glasoval proti osnutku avtorske direktive Evropske unije. Direktiva bi uredila ključno pomanjkljivost na digitalnem trgu.

Glasovanje o avtorski direktivi v Evropskem parlamentu tik pred vrati – vstanite za svoje pravice: peticija in video kampanja

Glasovanje v četrtek, 5. 7. 2018 ob 12 uri – sprejema se najpomembnejša avtorska zakonodaja zadnjih 20 let

 • 2465

Odbor Evropske komisije JURI je glasoval za predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah in tako podprl tudi dopolnitve k 13. členu, ki je trenutno najpomembnejši, saj urejuje pravice v spletnem okolju na do avtorjev in imetnikov pravic ter ustvarjalcev veliko pravičnejši način.

Na zasedanju Generalne skupščine CISAC enotni v prizadevanju za krepitev pravic avtorjev

 • 2295

Varšava, 1. 6. 2018. Letošnje zasedanje Generalne skupščine CISAC, ki enkrat letno združi predstavnike vseh svojih 239 članic, kolektivnih organizacij avtorjev in skladateljev, je letos gostilo poljsko sestrsko društvo ZAiKS. Ne gre za naključje, saj ZAiKS obeležuje 100-letnico svojega obstoja in je ena od ustanoviteljic mednarodne konfederacije CISAC (ustanovljena l. 1926, v Parizu).

Gradimo boljšo prihodnost za ustvarjalce vseh repertoarjev - CISAC letno poročilo 2018

 • 2617

CISAC, Mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev, je objavila Letno poročilo 2018, ki vsebuje celovit pregled aktivnost v l. 2017.

Jean-Michel Jarre in delegacija avtorjev pozivajo Evropski parlament za pravična pravila v digitalnem svetu

Avtorji po vsem svetu opazujejo evropsko vodstvo glede obravnave vrednostnega razkoraka

 • 2799

Bruselj, 6. 3. 2018. Svetovno uveljavljeni skladatelj elektronske glasbe in izvajalec Jean-Michel Jarre je vodil delegacijo avtorjev v Bruslju za podporo v Evropskem parlamentu, da bi avtorjem zagotovili pravičnost v digitalnem svetu.

Ekonomska analiza določil varnega pristana

 • 3207

Nedavna študija CISAC razkriva: avtorsko-zakonodaji »varni pristan« (ang. safe harbour) izkrivlja digitalni trg, na katerem pridobivajo tehnološki velikani, ustvarjalci pa so v izrazito podrejenem položaju.

Spletni seminar o avtorski pravici - Exploring Copyright

 • 2634
CISAC, Mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev, bo tudi v letu 2018 organizirala brezplačen seminar o avtorski pravici.

CISAC: Slovenija mora brez odlašanja urediti pravico do nadomestila iz naslova praznih nosilcev zvoka in slike

 • 4008

Svetovno najbolj uveljavljena in največja mreža avtorskih kolektivnih organizacij CISAC, katere član je tudi Združenje SAZAS, je izvedla 1. izdajo študije z naslovom Globalna študija o privatnem kopiranju. Ključna ugotovitev: R Slovenija nima delujočega mehanizma zbiranja tovrstnih nadomestil že od konca l. 2009, ne izpolnjuje svojih obveznosti v smislu pravilnega prenosa Direktive 2001/29/ES v svoj pravni red, zaradi česar so slovenski ustvarjalci oškodovani (ocenjeno na do 2 mio EUR letno) in se spodkopava njihovo zmožnost, da bi si zagotovili primerno plačilo za svoje delo.

Poročilo CISAC o globalno zbranih nadomestilih 2017

 • 3036

Višina globalno zbranih avtorskih nadomestil v l. 2016 je dosegla nov mejnik: 9,2 milijarde EUR zbranih nadomestil, kar pomeni 6 % rast glede na preteklo leto. V Evropi pa se je prvič zgodilo, da sta v glasbenem sektorju najmočnejša vira prihodkov živi nastopi in uporaba glasbe za ozadje v poslovnih prostorih (background music); prvič, da sta močnejša kot TV- in RA-oddajanje.

Združenje SAZAS 6. najbolj učinkovita kolektivna organizacija na svetu

Zasedanje Medijsko tehničnega odbora CISAC v Budimpešti

 • 4315
Vsemu navkljub, pa se Združenje SAZAS ponovno lahko pohvali s svojo učinkovitostjo in uspešnostjo na mednarodni ravni. Njegov poslovni model kolektivnega uveljavljanja pravic z visoko stopnjo strokovnosti in pravočasne prilagoditve tehnološkim izzivom licenciranja in dokumentiranja avtorskih del s pomočjo informacijsko-tehnološkega (IT) partnerja, ga uvršča v sam svetovni vrh – na 6. mesto!

»Zakonodaja mora na svetovni ravni ustvarjalcem zagotoviti pravično plačevanje digitalnih platform«

Poziv Jean-Michel Jarrea na sedežu UNESCO

 • 4458

Zakonodaja mora na mednarodni ravni ustvarjalcem zagotoviti pravični digitalni trg. To je bilo sporočilo pionirja elektronske glasbe Jean-Michel Jarrea, predsednika globalne organizacije ustvarjalcev CISAC.

Na Generalni skupščini CISAC o prihodnosti kreativnega sektorja

 • 2558
Danes 8. 6. 2017 poteka redna letna generalna skupščina CISAC v Lizboni na Portugalskem. Edinstveno srečanje avtorskih kolektivnih organizacij s celega sveta bo združilo več kot 200 udeležencev, predstavnikov društev in ustvarjalcev.

Poslovanje Združenja SAZAS pohvaljeno na zasedanju Evropskega odbora CISAC

 • 4570
Moskva, 5. in 6. april 2017. Predstavnika Združenja SAZAS sta se udeležila rednega letnega zasedanja Evropskega odbora (European Committee) konfederacije CISAC.

Regionalno srečanje in konferenca o Krepitvi sodelovanja kolektivnih organizacij z državnimi uradi za intelektualno lastnino

 • 4519
Zagreb, 22. in 23. 3. 2017. Predstavnika Združenja SAZAS sta se udeležila rednega, že 16. regionalnega srečanja glasbenih avtorskih kolektivnih organizacij s področja nekdanje Jugoslavije ter konference o Krepitvi sodelovanja kolektivnih organizacij z državnimi uradi za intelektualno lastnino.

CISAC pričel z brezplačnimi spletnimi tečaji o avtorski zakonodaji in pravicah avtorjev

 • 3561
CISAC, organizacija ki predstavlja ustvarjalce s celega sveta in spletna platforma FutureLearn sta skupaj ustvarila edinstveno, brezplačne globalno odprte tečaje o avtorski zakonodaji in pravicah avtorjev, s pričetkom 20. 3. 2017.

Jean-Michel Jarre ob predstavitvi študije Italia Creativa v Italiji

 • 2980

Ekonomska študija Italia Creativa, ki jo je izvedla italijanska kolektivna organizacija SIAE, utrjuje pomembnost kulturnih in kreativnih industrij za gospodarstvo in delovna mesta.

CISAC – Poročilo o globalno zbranih nadomestilih 2016

 • 4410

Višina zbranih nadomestil za ustvarjalce je dosegla nov mejnik – 8,6 milijard EUR.

CISAC, najbolj uveljavljena mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev, je izdal poročilo o globalno zbranih nadomestilih 2016 na podlagi podatkih za l. 2015.

Predstavnika SAZAS na visoko strokovnem srečanju Tehničnega odbora medijev v organizaciji CISAC/BIEM

 • 3409

27. in 28. septembra 2016 je norveška kolektivna organizacija TONO gostila Tehnični odbor medijev v organizaciji CISAC in BIEM v Oslu. Dvodnevnega srečanja se je udeležilo več kot 100 strokovnjakov kolektivnih organizacij s celega sveta, med njimi tudi predstavnika Združenja SAZAS.

Letno poročilo o aktivnostih CISAC 2016

 • 4880

Na voljo je letno poročilo o aktivnostih CISAC, največje globalne mreže avtorskih kolektivnih organizacij za leto 2016. CISAC združuje 230 organizacij članic iz 120 držav in je vodilna svetovna mreža avtorskih kolektivnih organizacij, ki predstavlja 4 milijone ustvarjalcev s celega sveta.

Sprejem delegacije CISAC pri francoskem premierju Vallasu – video izjave

 • 4754

Največja globalna mreža avtorskih kolektivnih organizacij CISAC (Združenje SAZAS je njen član od l. 1996) je letos praznovala 90-letnico obstoja. Francija velja za zibelko sistema kolektivnega uveljavljanja pravic, kjer se je v času francoske revolucije rodila avtorska pravica.

CISAC razglasil predsednika, podpredsednika in novo odbor direktorjev

 • 4705

Pariz, 6. 6. 2016 – Mednarodna konfederacija organizacij avtorjev in skladateljev CISAC je razglasila rezultate volitev za predsednika, podpredsednika in odbor direktorjev, ki so potekale v Parizu 3. 6. 2016.

Francoski premier Vallas sprejel delegacijo CISAC v počastitev 90-letnice obstoja

 • 6429

Pariz, 1. 6. 2016 – francoski premier Manuel Valls je sprejel delegacijo CISAC v počastitev praznovanja 90-obletnice delovanja največje svetovne konfederacije avtorskih kolektivnih organizacij.

Predstavnika Združenja SAZAS na letnem srečanju Evropskega odbora CISAC v Sofiji

 • 6080

6. in 7. aprila 2016 je potekalo redno letno srečanje Evropskega odbora CISAC (European Commiittee) v Sofiji, Bolgarija. Srečanje, na katerem se je zbralo približno 100 predstavnikov iz 42 kolektivnih organizacij, večinoma evropskih držav ter predstavniki krovnih organizacij CISAC, GESAC in SAA, sta gostili domači kolektivni organizaciji Musicautor in Filmautor.

Združenje SAZAS o pomenu učinkovite avtorske zakonodaje

 • 7777

Združenje SAZAS v Sloveniji, kot partner svetovne avtorske organizacije CISAC in skladno z njeno strategijo ozaveščanja javnosti o pomenu spoštovanja avtorske pravice, izvaja različne promocijske aktivnosti, ki so namenjene spodbujanju zakonite rabe glasbenih avtorskih del.

Govor Jean-Michel Jarreja ob predstavitvi študije »Cultural Times – the First Global Map of Cultural and Creative Industries«

 • 5667
Jean-Michel Jarre, predsednik CISAC, mednarodne konfederacije, ki združuje približno 4 milijone ustvarjalcev s celega sveta, je v govoru ob predstavitvi študije »Cultural Times – the First Global Map of Cultural and Creative Industries" poudaril pomembnost zagotovitve pravičnega nadomestila za ustvarjalce ter močne avtorske zakonodaje, kar omogoča dolgoročni obstoj ustvarjalnega sektorja.

Kulturne in kreativne industrije so gorivo globalnega gospodarstva in zagotavljajo 29,5 milijonov delovnih mest po celem svetu

 • 8137

Pariz, 3. 12. 2015. Kulturne in kreativne industrije s prihodkom 2,250 milijard USD zagotavljajo 3 % svetovnega BDP in zaposlujejo 29,5 milijonov ljudi (1 % delovno aktivne svetovne populacije).

CISAC objavil poročilo o zbranih avtorskih nadomestilih v l. 2014 po celem svetu - Global Collections Report 2015

 • 7442

Višina zbranih avtorskih nadomestil na svetovni ravni v l. 2014 je dosegla 7,9 milijard EUR. Višina glasbenih nadomestil je dosegla 2,4 % rast glede na preteklo leto in znaša 6,9 milijard EUR, v Sloveniji je bilo zbranih 4,24 EUR avtorskih nadomestil / prebivalca, manj od evropskega povprečja: 5,49 EUR/preb.

Ustvarjalci predstavili zahtevo za pravično nadomestilo v Združenih narodih

 • 6303

V imenu CISAC, mednarodne konfederacije društev avtorjev in skladateljev, je na okrogli mizi v Združenih narodih v New Yorku 27. 4. 2015 ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine v organizaciji WIPO (Svetovne organizacije za intelektualno lastnino), ki je potekal pod geslom: »Vstani. Zavzemi se. za glasbo!«, spregovoril skladatelj Eddie Schwartz.

CISAC tudi letos na MIDEM 2015 – največjem dogodku glasbene industrije

 • 7049

Največji dogodek glasbene industrije MIDEM 2015 je letos potekal od 5. do 8. junija 2015 v Cannesu, Franciji.
 

Ustvarjalci pozivajo Združene narode za pravičnejši kreativni eko-sistem

 • 7133

Pariz, 27. 4. 2015. Ob dnevu intelektualne lastnine (26. april) je Jean Michel Jarre, predsednik CISAC, mednarodne konfederacije organizacij avtorjev in skladateljev, v imenu 4 milijonov ustvarjalcev, ki jih zastopajo članice CISAC, podal sledečo izjavo.

Koalicija ustvarjalcev se je odzvala na osnutek poročila o avtorski zakonodaji Evropske poslanke Reda z zahtevo po pravičnejšem digitalnem trgu za avtorje

 • 6942

Pariz, 14. 4. 2015. Koalicija ustvarjalcev iz vseh kreativnih sektorjev in geografskih regij je v pismu, naslovljenim na evropsko poslanko J. Reda in vse poslance, člane pravnega odbora, izpostavila vse pomanjkljivosti njenega poročila glede prilagoditve direktive o avtorski zakonodaji.
 

Sledite nam