Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Prijava del

Prijava del

Prijava del ključna

Za zagotavljanje učinkovitega uveljavljanja avtorske pravice je ključno, da tako nečlani kot člani Združenja SAZAS redno prijavljate svoja avtorska dela. To storite z ustreznim obrazcem za prijavo dela, ki v primeru soavtorstva sočasno velja tudi kot vaša medsebojna pogodba.

Glasbeno delo prijavite na ustreznem obrazcu:

Pomembni napotki za prijavo del

Vsako glasbeno delo prijavite na svojem obrazcu

Vsako vaše avtorsko delo prijavite Združenju SAZAS na svojem obrazcu: ena skladba - en obrazec. Obrazec izberite glede na vrsto vašega dela - ali je delo izvirno ali je prirejeno.

Prirejeno delo - nujnost predhodne pridobitve soglasja avtorjev izvirnega dela

Če ste avtor aranžmaja ali prevoda ali predelave besedila, je predhodno potrebno pridobiti ustrezna soglasja s strani imetnikov pravic na izvirnem delu. Če izvirno delo še ni prijavljeno, opozorite imetnike pravic na izvirnem delu, da je pred tem potrebno prijaviti tudi izvirno delo.

Premalo prostora na prijavi?

Če na obrazcu Prijava dela zmanjka prostora, lahko uporabite Dodatek k prijavi.

Pri skladbi sodeluje več avtorjev - soavtorstvo

V primeru, da je avtorjev več, prijava dela sočasno velja tudi kot medsebojna pogodba soavtorjev dela. V tem primeru morajo biti na obrazcu podpisani vsi soavtorji, saj s podpisom jamčijo verodostojnost podatkov.

Nujna opredelitev ustrezne zvrsti in kategorije

Pri prijavi dela je potrebno navesti tudi zvrst in kategorijo, skladno s Pravili o delitvi Združenja SAZAS.

 1. avizo in kulisna glasba
 2. resna glasba
 3. zabavna glasba
Pravila o delitvi Združenja SAZAS, k. o.

Predvajanje ali izvajanje v tujini

Če se vaše glasbeno delo predvaja ali izvaja v tujini, lahko to uporabo prijavite s spodnjim obrazcem:

Dodatne storitve Združenja SAZAS za avtorje, imetnike pravic

Kolektivno upravljanje mehaničnih avtorskih pravic

Združenje SAZAS lahko pooblastite, da v vašem imenu upravlja z vašimi mehaničnimi avtorskimi pravicami, ki se uveljavljajo neobvezno kolektivno. V tem primeru ustrezno označite na pooblastilu.

Pooblastilo za kolektivno upravjanje avtorskih pravic na neodrskih glasbenih delih

Mehanične avtorske pravice se uveljavljajo v skladu z ZASP, pravil Združenja SAZAS in pravili BIEM, Mednarodne organizacije za zaščito mehaničnih pravic. Združenje SAZAS je član BIEM od l. 2003.

Izpis kontaktnih podatkov v bazi del za neposredno komuniciranje

Združenje SAZAS s trajnostnim pristopom in v skladu s svojo vizijo nenehno išče rešitve za boljše, kakovostnejše in učinkovitejše storitve. Opazen je pozitiven trend v zavedanju uporabnikov o njihovih obveznostih glede uporabe avtorsko zaščitenega repertoarja, kar dokazuje dnevno naraščajoče število zahtevkov uporabnikov za ureditev pravic in pridobitev dovoljenja – Vašega soglasja – za uporabo vaših del, tudi v primerih, ko zato ni predvideno kolektivno upravljanje in mora uporabnik pravice urediti neposredno z Vami.

Da bi olajšali dostopnost urejanja potrebnih pravic in omogočili neposredno komunikacijo med uporabniki in avtorji ter imetniki pravic, se pri registriranih skladbah lahko izpišejo dodatni podatki (vidni javnosti), ki omogočajo neposreden stik.

Če želite, da so vaši podatki vidni, vas prosimo, da izpolnjeno spodnjo tabelo posredujete na [email protected]:

Tabelo podatkov za spletno bazo avtorjev in del Združenja SAZAS

Koristni nasveti:
 • Izpis kontaktnih podatkov pri glasbenem delu je zelo koristen, saj vam omogoča neposredno komuniciranje in hitrejše urejanje pravic, hkrati pa imate pregled nad uporabo vašega dela (npr. predelava skladbe, uporaba v posebne namene, promocijske aktivnosti idr.).
 • Razmislite, ali želite prejemati tovrstne zahtevke na svoj osebni e-naslov ali pa si raje ustvarite nov, poseben e-poštni naslov.
 • Redno posodabljajte svoje podatke. Če opazite kakršno koli netočnost, vas vljudno prosimo, da nas na to opozorite in sporočite na: [email protected].

Več informacij o izpisu kontaktnih podatkov v bazi del Združenja SAZAS

Evidenca novih skladb - sodelovanje z Ministrstvom za Kulturo

Z uveljavitvijo novele Zakona o medijih (ZMed - C) 1. 7. 2016 je Združenje SAZAS začelo sodelovati z Ministrstvom za kulturo, ki skrbi za seznam novih skladb. Priporočljivo je, da v skladu z ZMed-C sporočate nove skladbe tudi Ministrstvu za kulturo. Lahko pa podate soglasje Združenju SAZAS, da to stori namesto vas - združenje namreč mesečno sporoča seznam novo prijavljenih skladb tistih avtorjev, ki so podali soglasje za tovrstno izmenjavo podatkov.

Vaše soglasje sporočite službi Združenja SAZAS za dokumentacijo del na e-naslov: [email protected].

 Več o seznamu novih skladb Ministrstva za kulturo
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  SHEERAN ED PERFECT
 • 2
  AXWELL // INGROSSO MORE THAN YOU KNOW
 • 3
  CABELLO CAMILA FT. THUG YOUNG HAVANA
Sledite nam