Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Svetovni dan intelektualne lastnine

26. april – svetovni dan intelektualne lastnine

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino – WIPO (World Intellectual Property Office) je medvladna specializirana agencija Združenih narodov s sedežem v Ženevi.

Svetovni dan intelektualne lastnine se obeležuje od l. 2000, na dan, ko je bila l. 1970 sprejeta (l. 1967 v Stockholmu podpisana) konvencija o ustanovitvi WIPO, katere glavni namen je:

  • zagotavljanje in širitev varstva pravic intelektualne lastnine po celem svetu ter ozaveščanje o pomenu varovanja tovrstnih pravic;
  • zagotavljanje sodelovanja med državami.

R Slovenija je postala članica WIPO z dnem neodvisnosti (kot naslednica podpisa SFRJ, ratificirane 11. 7. 1973), sicer pa je deklaracijo o nadaljnji uporabi in izvajanju WIPO konvencije podpisala 12. 6. 1992. R Slovenija ima stalno predstavništvo pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi.

Korenine WIPO segajo v l. 1883 in 1886, ko sta bili sprejeti Pariška konvencija za zaščito industrijske lastnine in Bernska konvencija za varstvo književnih in umetniških del. Obe konvenciji sta bili podlaga za ustanovitev »Mednarodnega biroja« (ang. International Bureau), ki sta se l. 1893 združila in ki ju je nato l. 1970 nadomestila Svetovna organizacija za intelektualno lastnino – WIPO.

Globalno praznovanje dneva intelektualne lastine je edinstvena priložnost, ki omogoča vsem Zemljanom, da se mu pridružijo in sodelujejo pri razmisleku, kako intelektualna lastnina prispeva k razcvetu glasbe, umetnosti in tehnološkemu napredku, spodbuja inovacije, ki sooblikujejo naš svet in mu dajejo vsebino, napredek in razvoj.

Združeni narodi priznavajo pomembno vlogo kolektivnih organizacij

Kolektivne organizacije so eden od ključnih institutov, ki omogočajo dejansko uresničljivost (operativnost) pravic avtorjev in imetnikov pravic. Zagotavljajo, da so njihove pravice spoštovane v vsakodnevni rabi mnogoterih uporabnikov in da niso zgolj zakonodajno prepoznana kategorija pravica, temveč delujoč sistem v praksi.

Pomembno vlogo kolektivnih organizacij sta tako že davno prepoznali specializirani agenciji za varstvo pravic intelektualne lastnine znotraj sistema Združenih narodov: WIPO in UNESCO.

Prva kolektivna organizacija avtorjev SACEM (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique) je nastala že davnega l. 1851 v Franciji, glasbeni avtorji Slovenije so svojo – Združenje SAZAS - ustanovili 11. 2. 1993, kar 142 let kasneje, dovoljenje Urada za intelektualno lastnino - URSIL pa je bilo izdano l. 1998.

Vse odtlej si Združenje SAZAS prizadeva zagotavljati najvišje možne in gospodarne zaščite avtorjem ter imetnikom pravic na varovanih delih, ter poenostavljen dostop uporabnikom za zakonito rabo svetovnega glasbenega repertoarja: na enem mestu, po enotni ceni za istovrstne uporabnike.

Združenje SAZAS je mednarodno uveljavljena kolektivna organizacija in v zadnjih letih dosega izjemne rezultate, saj sodi med najbolj učinkovite kolektivne organizacije avtorjev srednje in vzhodne Evrope.

Združenje SAZAS se pridružuje svetovnemu praznovanju dneva intelektualne lastnine

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino - WIPO vsako leto 26.4. izbere slogan praznovanja dneva intelektualne lastnine.

Letošnja kampanja poteka pod sloganom
»Intelektualna lastnina in cilji trajnostnega razvoja: z inovacijami in ustvarjalnostjo gradimo skupno prihodnost«.

Vodilo letošnje kampanje so cilji trajnostnega razvoja in reševanje izzivov, s katerimi se sooča človeštvo.

Da bi zgradili našo skupno prihodnost in dosegli cilje trajnostnega razvoja, moramo ponovno razmisliti o tem, kako živimo, delamo in se zabavamo. Več si lahko preberete na spletni strani WIPO - https://www.wipo.int/en/web/ipday (v angleščini).

wipo

WIPO: Animirani video o avtorski pravici

Animirani video Svetovne organizacije za intelektualno lastnino - WIPO o vlogi in pomenu pravic avtorjev in imetnikov pravic
Sledite nam