Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Digitalna ustvarjalnost. Kulturni premislek.

Digitalna ustvarjalnost. Kulturni premislek.

Ob dnevu intelektualne lastnine vabljeni avtorji na dan odprtih vrat – 26. 4. 2016

Organizacija Združenih narodov je 26. april proglasila za dan intelektualne lastnine. Združenje SAZAS se tako že drugo leto zapored pridružuje vsesvetovni akciji v počastitev praznika avtorjev, ustvarjalcev, inovatorjev. 26. april je tako dan, ki je namenjen spodbujanju premisleka o vlogi intelektualne lastnine za družbo in spodbujanju inovacij ter ustvarjalnosti.

Letošnja akcija poteka pod geslom Digitalna ustvarjalnost: Kulturni premislek (Digital Creativity: Culture Reimagined).

Združenje SAZAS bo v počastitev tega dne imelo dan odprtih vrat, namenjen zlasti avtorjem. Na ta dan vsem avtorjem nudimo možnost individualnega svetovanja in urejanja prijav del. Zaradi lažje organizacije dela vas vljudno prosimo, da se predhodno prijavite in dogovorite za termin na e-naslov: [email protected].

Popoldanski čas bo namenjen premisleku o avtorski pravici in vlogi Združenja SAZAS v eri digitalnih medijev. Program:

  • 15.30 - 16.15: Je avtor izbral Združenje SAZAS ali ga je država včlanila vanj?
  • 16.20 - 16.40: Fuzija vsebin: kam spada moje delo?
  • 16.45 - 17.15: Kako digitalni je slovenski trg?
  • 17.20 - 18.00: Recept za uspeh: digitalno ali analogno?
  • >> Program v celoti. Vljudno vabljeni!

Vsakoletno geslo je odraz aktualnega dogajanja. Utemeljitev izbora letošnjega, predstavljamo v nadaljevanju:

Filmi, TV, glasba, knjige, umetnost, video-igre – kulturna dela že dolgo prestopajo meje. Obdobje brezžičnega omrežja spreminja način, kako se potrošna kultura ustvarja, širi in uživa na trgih, ki so veliko širši od nacionalnih meja. Vse bolj dostopna digitalna tehnologija je premagala fizične omejitve in omogočila svet medkulturnega sodelovanja na dosegu roke med umetniki in ustvarjalci, ki se hranijo z domišljijo na nove načine. Razcvet digitalne ustvarjalnosti je pravi blagoslov za digitalnega potrošnika. Beremo, gledamo, poslušamo dela številnih ustvarjalcev kjerkoli, kadarkoli, kakor koli želimo.
Kulturni premislek – kako ustvarjamo, dostopamo, financiramo – ne ostaja brez izzivov. Izziv prilagodljivega, prožnega sistema intelektualne lastnine, ki pomaga zagotavljati umetnikom in kreativnim industrijam v našem digitalnem svetu pravično poplačilo njihovega dela, ki jim zagotavlja nadaljnje ustvarjanje. Zato na letošnji dan intelektualne lastnine odkrivamo nekatere izzive naše kulturne prihodnosti.

Lanskoletna počastitev, ki je potekala pod geslom Vstani. Zavzemi se. Za glasbo! je med glasbeniki in javnostjo požela dober odziv. V akciji so sodelovali nekateri vidni slovenski glasbeniki in skozi svojo glasbo sporočali geslo v razmislek o vrednosti njihovega dela in spoštovanju pravic.

Več o dnevu intelektualne lastnine na spletni strani WIPO

Sledite nam