Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

E-prijava del za avtorje in imetnike pravic

 • 5785
E-prijava del za avtorje in imetnike pravic

Spoštovani avtorji in imetniki pravic.

V poletnih mesecih 2018 je Združenje SAZAS omogočilo testni dostop do nove storitve, in sicer do portala, ki omogoča spletno prijavo avtorskih del. Obveščamo vas, da smo s strani avtorji, ki so začeli uporabljati omenjeno storitev, prejeli pozitivne odzive, zato vas vljudno vabimo, da jo začnete uporabljati, saj verjamemo, da vam bo močno olajšala postopek prijave del.

Poleg omenjene poglavitne prednosti, pa e-prijava omogoča celovit pregled vašega opusa z vso pripadajočo dokumentacijo za vsa vaša prijavljena in neprijavljena dela. E-prijava tako omogoča popolno sledljivost oddane dokumentacije in informacije o postopku prijave.

Aplikacija je na voljo na portalu Moj SAZAS / E-prijava del.

Portal »Moj SAZAS«, ki ga Združenje SAZAS v zadnjem obdobju pospešeno dograjuje v skladu s sodobnimi mednarodnimi trendi učinkovitega kolektivnega upravljanja, je tako bogatejši za pomembno storitev, portal E-prijava del.

Svoj ustvarjalni opus tako odslej lahko celovito urejate in upravljate kar na daljavo – s pomočjo elektronskih medijev. Če imate kvalificirano digitalno potrdilo (elektronski podpis), se lahko v celoti izognete papirnemu poslovanju. E-prijava del omogoča številne storitve tudi vsem tistim, ki takšnega potrdila nimate.

Več o kvalificiranem digitalnem potrdilu

Kaj omogoča portal E-prijava del?

E-prijava del avtorjem in imetnikom pravic omogoča številne storitve, kot so:

 • Pregled prijavljenih in neprijavljenih del iz baze Združenja SAZAS in vsi podatki o posameznem avtorskem delu (soavtorstvo, medsebojni deleži, leto nastanka …)
 • Prijava izvirnega dela.
 • Prijava prirejenega dela.
 • Oddajo posnetkov in drugih dokumentov o avtorskem delu (pogodbe, partiture …)
 • Podajanje pripomb k podatkom o prijavljenih delih.

Kdo lahko uporablja E-prijavo del?

E-prijavo del lahko uporabljajo vsi avtorji in imetniki pravic, ki so pooblastili Združenje SAZAS k.o. za kolektivno upravljanje njihovih pravic na avtorsko varovanih glasbenih delih. Za izplačilo avtorskega honorarja in za pravilno dokumentiranje del, je nujno potrebno avtorjevo pooblastilo. [Več o pooblastilu in članstvu]

Storitev je brezplačna.

Kdaj in zakaj prijaviti avtorsko delo?

Sprotno poročanje podatkov o glasbenih delih je temeljno za učinkovito upravljanje z vašimi pravicami in natančno dodeljevanje avtorskega honorarja. Svetujemo vam, da avtorsko delo prijavite ob njegovem nastanku oz. najkasneje:

 • 28. februarja za prijavo del in spremljajoče dokumentacije (npr. partiture, zvočnega zapisa), za obračune, ki se pripravljajo z letno frekvenco obračunavanja, da se le-ta upošteva pri izvedbi obračuna za preteklo leto; oz.
 • 30. junij in 31. november – roka za prijavo del za kvartalne obračune.

Združenje SAZAS obračuna tudi neprijavljena dela v skladu s podatki, ki jih posredujejo uporabniki repertoarja. Pri takšnih podatkih obstaja verjetnost netočnosti, avtor pa nima možnosti pritožbe nad obračunom tovrstnih del.

Katera glasbena dela prijavim?

Prijavite vsa glasbena dela, ki sodijo v repertoar Združenja SAZAS, torej tista, ki so že v javnosti. Nedokončane skladbe oz. glasbena dela, ki niso dostopna javnosti (to pomeni, da niso javno priobčevana), niso del repertoarja Združenja SAZAS. Svoja dela tako prijavite združenju šele, ko postanejo dostopna javnosti. Kot avtor imate izključno pravico odločiti se: ali, kdaj in kako bo vaše delo prvič objavljeno.

Kaj potrebujem za dostop do portala?

Za dostop do portala E-prijava del potrebujete:

 • Elektronsko napravo (računalnik, prenosnik, tablica, pametni telefon itd.) s spletno povezavo. 
 • E-naslov za kreiranje uporabniškega profila.
 • Kodo za povezavo računa:
 • Svetujemo tudi uporabo digitalnega potrdila (npr. isto, ki ga uporabljate za spletno bančništvo), s katerim se izognete papirni dokumentaciji.

Navodila za kreiranje dostopa do portala MOJ SAZAS/E-prijava del.

Ali so na voljo navodila za uporabo storitve E-prijave del?

Storitev je zasnovana uporabnikom prijazno, saj smo veliko pozornosti namenili enostavnosti uporabe, pri čemer smo prelili bogato znanje in dolgoletne izkušnje s svetovanjem avtorjem ter dokumentiranjem del. E-storitev vas tako kar se da enostavno vodi skozi celotne postopke urejanja, ki so obogateni z navodili oz. pojasnili.

V prihodnosti načrtujemo pripravo več praktičnih nasvetov o sami uporabi e-prijave del, o katerih bomo uporabnike obveščali.

V primeru vprašanj nas pokličite na brezplačno telefonsko številko: 080 64 38.

Želimo si, da bi portal deloval v največjo možno korist njegovih uporabnikov, zato so kakršni koli predlogi za izboljšave dobrodošli. Sporočite jih lahko na e-naslov: [email protected].

>> Moj SAZAS / E-prijava del

Ali delo še vedno lahko prijavim na starem (papirnem) obrazcu?

Uporaba E-prijave del omogoča bistveno večjo preglednost in sledljivost nad oddano dokumentacijo in podatki. Kljub temu je prijava del z obrazcem v tiskani obliki še vedno mogoča, vendar pa je veliko bolj zamudna. Tako kot doslej se še vedno lahko osebno oglasite na sedežu združenja v času uradnih ur, kjer vam bomo z veseljem pomagali pri izpolnjevanju prijav vaših del in vam tudi pokazali postopek e-prijave.

Vsekakor priporočamo, da čim hitreje preidete na urejanje vašega opusa prek portala Moj Sazas/E-prijava del in si zagotovite celovit pregled.

Ali boste organizirali tudi praktične delavnice?

Vse, ki bi se želeli udeležiti praktične delavnice in izvedeti več o možnostih uporabe in funkcionalnosti portala E-prijave del, kot tudi na splošno malo osvežiti vedenje o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic, vljudno vabljeni, da nam pišete na [email protected].

Z veseljem bomo organizirali delavnico na vašo pobudo in vsebino prilagodili vašim željam.

Portal Moj SAZAS - E-prijava del. Celovito, pregledno in enostavno urejanje vašega opusa kar na daljavo.

 E-prijava del SAZAS

Dokumenti za prenos

 
Sledite nam