Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

Združenje SAZAS sodelovalo pri 47. festivalu Narodno-zabavne glasbe Ptuj 2016 – NZG Ptuj 2016

 • 2499
Združenje SAZAS sodelovalo pri 47. festivalu Narodno-zabavne glasbe Ptuj 2016 – NZG Ptuj 2016

Septembrsko dogajanje na Ptujskem gradu je zaznamoval 2-dnevni festival narodno-zabavne glasbe Ptuj 2016, že 47. leto zapored.

Letošnji festival je zaznamoval Ansambel Vikend s skladbo »Staram se«, ki je prejel kar tri nagrade: nagrado za najboljši ansambel med ostalimi zasedbami, najboljšo vokalno izvedbo, najlepšo skladbo po izboru občinstva.

Nagrajeni so bili še Prleški kvintet – nagrada za najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti in Vera Šolinc, prejemnica nagrade za najboljše besedilo za skladbo »Tam, kjer je moje srce doma«.

Združenje SAZAS je prispevalo denarno nagrado za avtorje nagrajenih skladb.

Začetek ptujskega festivala NZG Slovenije sega v leto 1969 in je najstarejša prireditev na področju narodno-zabavne glasbe. Strokovna javnost mu priznava visoko kakovost in pomemben vpliv na razvoj slovenske narodno-zabavne glasbe. V štirih desetletjih je na festivalu nastopilo več kot 400 ansamblov iz Slovenije in zamejstva, mnogi so zasloveli prav zaradi nastopa na ptujskem odru in mnogi so postali nadvse uspešni predstavniki te slovenske glasbene zvrsti tako v domovini kot zunaj njenih meja. V 46. letih je bilo na festivalu predvajanih preko 1270 novih melodij.

Prvi festivalski dan, 1. septembra, je tako zaznamoval koncert skladb iz drugega desetletja ptujskega festivala (1980–1989) »Odštevamo do Abrahama«. Del programa je bil izveden z originalnimi zasedbami ansamblov iz tega obdobja.

Na drugem dnevu festivalskega dogajanja (2. september) so nastopili izbrani narodno-zabavni ansambli, ki so se morali za nastop predhodno dokazati z visoko kakovostjo, ki jo preverja strokovna komisija na predhodnih avdicijah. Nastopili so ansambli: Vžig, Pogle, Prva liga, Hozentregarji, Frajerke, Dolenjski zvoki, Mladi upi, Gorenjski kvintet, Vihar, Prleški kvintet, Vikend, Gorenjski kvintet in Veseli Dolenjci.

Oba večera sta snemali Televizija Maribor in Televizija Slovenija, Radio Maribor in Radio Ptuj pa sta festival neposredno prenašala.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MAROON 5 MEMORIES
 • 2
  TONES AND I DANCE MONKEY
 • 3
  DUA LIPA DON'T START NOW
Sledite nam