Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

Združenje SAZAS o pomenu učinkovite avtorske zakonodaje

 • 5141
Združenje SAZAS o pomenu učinkovite avtorske zakonodaje

Združenje SAZAS v Sloveniji, kot partner svetovne avtorske organizacije CISAC in skladno z njeno strategijo ozaveščanja javnosti o pomenu spoštovanja avtorske pravice, izvaja različne promocijske aktivnosti, ki so namenjene spodbujanju zakonite rabe glasbenih avtorskih del.

Veseli nas, da bodo po odločitvi Vrhovnega sodišča, o čemer smo že poročali, olajšane promocijske aktivnosti in vlaganja v glasbeno ustvarjalnost na sploh.

Predvajanje oglasov na Televiziji Slovenija so le ena izmed promocijskih aktivnosti, ki splošno javnost nagovarja o pomenu učinkovite avtorske zakonodaje, ki ne le, da avtorjem zagotavlja pravično plačilo in možnost nadaljnjega ustvarjanja ter obstoja nacionalne / slovenske / kulturne identitete, temveč je pomemben kazalnik gospodarske razvitosti (prispevek k BDP-ju), ki omogoča nadaljnjo gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Več o vplivu avtorske zakonodaje na gospodarsko rast si lahko preberete v študiji: "Cultural Times: The First Global Map of Cultural and Creative Industries."

Ena odmevnejših promocijskih akcij, s ciljem širitve zavesti pomena intelektualne lastnine v javnosti, je potekala ob lanskoletnem svetovnem dnevu intelektualne lastnine /26. april/, ko se je Združenje SAZAS s slovenskimi glasbeniki pridružilo vse svetovni akciji WIPO-Svetovne organizacije za intelektualno lastnino in ene izmed organizacij Združenih narodov in sicer pod gelom »Get up, Stand up. For Music« oz. poslovenjeno »Vstani. Zavzemi se. Za glasbo!«

S to kampanjo smo Slovenijo postavili na zemljevid sveta ob bok drugim državam, drugim akcijam, ki širijo družbene vrednote spodbujanja glasbenega ustvarjanja. V ta namen je bilo na vseh TV postajah, tudi komercialnih, moč videti objave, ki promovirajo glasbeno ustvarjalnost, na številnih koncertih pa uveljavljene glasbenike z majicami s tem napisom.

O kampanji "Vstani. Zavezmi se. Za glasbo!" si preberite objave na spodnjih povezavah:

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MAROON 5 MEMORIES
 • 2
  TONES AND I DANCE MONKEY
 • 3
  THE WEEKND BLINDING LIGHTS
Sledite nam