Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

Združenje SAZAS glavni partner Tedna ljubiteljske kulture 2017

 • 2584
Združenje SAZAS glavni partner Tedna ljubiteljske kulture 2017
Združenje SAZAS je tudi letos, tretje leto zapored, glavni partner Tedna ljubiteljske kulture 2017 (TLK) v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveze kulturnih društev Slovenije (ZKDS).

Edinstveni festival združuje več kot sto tisoč ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev, ki bodo letos v tednu od 12. do 21. maja priredili več kot tisoč prireditev po celotni Sloveniji in v zamejstvu.

Raznolikost kulturnega dogajanja tako želijo približati čim širšemu občinstvu, širiti pozitivno energijo ter skozi ustvarjalni naboj obogateti celotno družbo. Teden ljubiteljske kulture velja za praznik ustvarjalnosti, povezovanja in odprtosti.

Festivali ljubiteljske kulture so utečena praksa tudi v drugih evropskih državah, poklon ljubiteljskim ustvarjalcem pa je odslej organiziran v obliki rednega Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka meseca maja, tudi v Sloveniji, že 4. leto.

Slovenija velja za državo z izredno razvejano, bogato in med ljudmi široko razširjeno ljubiteljsko kulturo: od ljudskih pevcev do najsodobnejših multimedijskih trendov. Svojo bogato tradicijo pa črpa iz sredine 19. stoletja, ko je bila organizirana ljubiteljska kultura nosilka celotne slovenske kulture (tabori in čitalnice).

Ljubiteljsko kulturno ustvarjanje v Sloveniji tako združuje številna področja oz. dejavnosti: literarna, likovna, vokalna in instrumentalna glasba, ples, film, folklora, gledališče in lutke.

Letošnja osrednja slovesnost TLK bo potekala v soboto 13. maja 2017 v Slovenj Gradcu, ki praznuje 750 let. Prireditev ob otvoritvi državne razstave KVADRAT in KROG bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec predstavila širok spekter likovnega dogajanja po vsej državi.

Združenje SAZAS je glavni partner projekta TLK. Z organizatorjema JSKD in ZKDS skupaj nastopa kot partner pri nagovarjanju javnosti o vrednosti ohranjanja kulturne raznolikosti in zavedanju o pomenu kolektivnega uveljavljanja pravic ter spoštovanju pravic avtorjev in ustvarjalcev.

TLK poteka pod častni pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

SAZAS – skupaj ustvarjamo naš svet. Naj bo lep!

Foto: arhiv JSKD

 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MAROON 5 MEMORIES
 • 2
  TONES AND I DANCE MONKEY
 • 3
  DUA LIPA DON'T START NOW
Sledite nam