Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

Svetovni dan intelektualne lastnine: 26. april

  • 9709
Svetovni dan intelektualne lastnine: 26. april

Letošnji svetovni dan intelektualne lastnine 26. april bo potekal v počastitev glasbene ustvarjalnosti, saj poteka pod geslom: »Get up, Stand up. For Music.«

Geslo je del verza skladbe Boba Marleya, ki je postala svetovna himna za človekove pravice. Takšna je moč glasbe, univerzalnega jezika človeštva; njene razsežnosti univerzalnega ustvarjalnega izraza ni moč predvideti, kot se pred skoraj 40. leti Bob Marley ni zavedal, da bo postala prav njegova skladba tako globalno prepoznana.

V globalni bazi podatkov o delih in avtorjih (Cis Net) je evidentiranih 22 različic njegove skladbe, v bazi Združenja SAZAS pa 10 (kjer so avtorji repertoarja Združenja SAZAS.)
Glasba se razvija ves čas; od pradavnine, ko je bilo l. 2.000 pred našim štetjem najden 1. glasbeni klinopisni zapis na tablici v Iraku, prek 1. modernega glasbenega zapisa, kot ga je pojmoval Gvido d'Arezzo, italijanski benediktinski škof do danes, ko je razvoj digitalnih medijev v polnem razmahu.

Prva kolektivna organizacija avtorjev SACEM je nastala že davnega l. 1851 v Franciji, glasbeni avtorji Slovenije so svojo – Združenje SAZAS - ustanovili 11. 2. 1993, kar 142 let kasneje.

Glasbo, ki jo uživamo danes, ne nastane sama od sebe, temveč je rezultat trdega dela in inspiracije številnih ustvarjalnih ljudi širom po svetu: skladateljev, glasbenikov, pevcev, izvajalcev, aranžerjev, producentov in številnih drugih. Tehnologija, ki omogoča dostopanje do glasbe se spreminja, kot se spreminjajo poslovni modeli, ki jo podpirajo. Digitalne oblike konzumiranja glasbenih vsebin so številne.

Lahko se pridružite skupnosti na Facebooku in odkrijte spremenjene oblike glasbene industrije. Prisluhnite tistim, ki so vključeni v glasbeno industrijo in kako vidijo prihodnost. Pridružite se in delite svoje mnenje globalno.

>> WIPO svetovni dan intelektualne lastnine: »Get Up, stand up! For Music."

 
Sledite nam