Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo – uspešen zaključek 4. sezone

  • 5270
Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo – uspešen zaključek 4. sezone

V organizaciji Radia Ptuj in Štajerskega tednika so že 4. leto zapored otroci osnovnih šol iz Podravja prepevali pesmi vseh zvrsti v slovenskem jeziku: od ljudskih, narodnih, do zabavnih. Predizbori tekmovanj so potekali na osnovnih šolah vse od začetka šolskega leta 2017/18 do pomladi, zaključna prireditev s finalnim izborom zmagovalcev pa je potekala 14. 6 2018 na Ptuju v športni dvorani Osnovne šole Ljudski vrt.

Strokovna žirija, ki so jo zastopali uveljavljeni avtorji in glasbeniki, člani Združenja SAZAS v sestavi: Blaž Švab, Zvone Tomac in Matjaž Vlašič, je imela težko nalogo. Nastopilo je kar 32 talentiranih pevcev s 30 skladbami, ki so se potegovali za prva tri mesta v dveh starostnih kategorijah.

Glavno nagradoekskluzivno avtorsko skladbo, ki ju prejmeta oba zmagovalca v posamezni kategoriji, pa avtorji Združenja SAZAS ustvarijo posebej za njiju. Letos sta zmagovalno lento prejeli:

  • Kiara Šegula iz OŠ Mladika v mlajši kategoriji in
  • Naja Fridl iz OŠ Olge Meglič v starejši kategoriji.

Osnovno sporočilo in ideja projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo je oblikovati družbeno življenje na način, kjer se bodo ustvarjali pogoji vzdržnosti, sodelovanja in spodbujanja mladih. Družbo, kjer se bo negovala in spoštovala tradicija življenja, jezika, kulturnih raznolikosti in vrednost vseh generacij.

Člani žirije o projektu:

»Izredni glasovi, izredni pevci, neverjetno. Mnogi bi bili kos nastopom na najzahtevnejših slovenskih festivalih« (Blaž Švab).

»Zelo sem presenečen, navdušen, da se takšni festivali v Sloveniji sploh dogajajo. Pričakoval sem manj, zato sem prijetno presenečen. V osnovnih šolah premoremo veliko talentov, veselim se že naslednjih let tega projekta« (Zvone Tomac).

»Mislim, da se nam po tem, kar smo slišali na finalni prireditvi 4. sezone projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ni trea bati za prihodnost slvoenskih pevk in pevcev. Zelo, zelo sem presenečen, ker nisem pričakoval tako visokega nivoja tega tekmovanja, tako odlično organiziranega in tako izjemnega občinstva« (Matjaž Vlašič).

Združenje SAZAS je bilo tudi letos partner projekta.

Finalno prireditev je tudi letos posnela RTV Slovenije, ki je na svoj spored na TV Maribor uvrstila kar dve 75-minutni oddaji o projektu Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo (prvi del bo na sporedu 14. 7. 2018, drugi pa 22. 7. 2018) ter na TV Slovenija 2, kjer bosta oddaji na sporedu 25. in 26. avgusta 2018.

Avtor fotografije:Črtomir Goznik (Radio Ptuj, Štajerski tednik)
Sledite nam