Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

Art-football 2018 - Mednarodni festival nogometa in glasbe

Srebro v glasbenem delu, nogometaši 6. na svetu

  • 4257
Art-football 2018 - Mednarodni festival nogometa in glasbe

Moskva, 25. 5.–3. 6. 2018. Mednarodni festival nogometa in glasbe Art-football je bil prvič organiziran v Rusiji l. 2007 v Sočiju, čeprav se je ideja zanj porodila že mnogo prej. Danes pa je postal močno odmeven in prepoznaven festival, saj promovira ideje dobrote in človečnosti. Slogan festivala je Pod zastavo dobrote - Under the flag of Kindness, s pomočjo katerega zbirajo sredstva za zdravljenje resnejših bolezni otrok.

Slovenija se je Art-Footbala prvič udeležila l. 2013; Združenje SAZAS pa je večkrat podprlo sodelovanje slovenskih avtorjev in glasbenikov. Tudi letos. V nadaljevanju krajši pregled dogajanja, ki ga je pripravil Nani Matjašič, kapetan slovenske reprezentance.

Slovenski nogomet: tri zmage, dva poraza

Letošnja bera slovenske reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu Art-football v Moskvi je tri zmage in dva poraza ter končno 6. mesto izmed 16 ekip.

Humane zvezdice – Art-Football ekipa Slovenija na prvi tekmi niso bili v popolni postavi, saj se jim je šele po tekmi z Rusijo priključilo pet igralcev. Kljub temu so odlično parirali srebrni ekipi iz letošnjega svetovnega prvenstva. Nato so sledile tri zaporedne zmage, ki so terjale svoj davek, saj so zaradi poškodb, v zadnji tekmi, imeli le deset zdravih igralcev.

Odlično so zaigrali proti Belorusiji, za katero je igral tudi nekdanji zvezdnik Arsenala in Barcelone, Aleksander Hleb in jo premagali s 3:2. Sledila je odlična partija proti lanskoletnim svetovnim prvakom, reprezentaci Kazhstana, ki so jo naši fantje premagali kar s 4:1. Nato pa v svojem četrtem nastopu preprosto navdušili in po zaostanku z 0:3, osem minut pred koncem srečanja, v zadnjih sekundah tekme izid izenačili in nato po streljanju enajstmetrovk premagali odlično Korejo z 9:8 in si tako zagotovili uvrstitev med najboljših šest ter nastop tudi na prihodnjem SP, leta 2019.

V zadnji tekmi, za peto mesto, pa je zdesetkana ekipa izgubila proti Argentini s 3:1. Kljub vsemu je šesto mesto izredno dober rezultat med 16 najboljšimi reprezentancami na svetu. Oba trenerja, tako Bojan Prašnikar kot Slaviša Stojanovič, sta odlično opravila svoje delo.

Svetovni prvaki so postali Romuni, ki so v finalu po 11-metrovakh premagali Rusijo, bron pa je osvojila Srbija, ki je v malem finalu ugnala Anglijo.

Za Slovenijo, ki jih sta jo tokrat vodila kar dva nekdanja selektorja, v prvem delu legendarni Bojan Prašnikar, v zaključnih bojih pa Slaviša Stojanovič, so zaigrali: Miro Todosovski, Uroš Šmigoc, Omar Naber, Robert Korošec, Aleš Tihec, Uroš Štefanič, Aljoša Debevec, Goran Stankovič, Damijan Švajncer Butinar, Bruno Krklec, Matevž Derenda, Nani Franc Matjašič, Miha Guštin Gušti, Enver Čirič, Gorazd Ademovič, Tomaž Strgar, Sašo Gačnik in nekdanji nogometni reprezentanti Suad Filekovič, Ermin Rakovič in Amir Karič.

V strokovnem vodstvu so bili športni direktor Mirnes Sišič, tehnični vodja Nenad Vasič, doktor Darko Taseski, fizioterapevt Nenad Nožič in sodnik Tilen Strgar.

»Presenečen sem nad kvaliteto nogometa, ki se lahko primerja z našo tretjo ligo. Nogomet je zelo popularen med umetniki in veliko je takih, ki odlično obvladajo igro z žogo. Organizacija je bila vrhunska, uživali smo na vsakem koraku. Odlični koncerti in spremljevalni program so nekaj posebnega. Bili smo prava ekipa in se že veselim novega srečanja z artisti iz celega sveta,« je povedal nekdanji nogometni reprezentant Amir Karič.

Rezultati Slovenije – SP Moskva 2018:

SLOVENIJA : RUSIJA 1 : 2
SLOVENIJA : BELORUSIJA 3 : 2
SLOVENIJA : KAZAHSTAN 4 : 1
SLOVENIJA : KOREA 9 : 8 (3:3)
SLOVENIJA : ARGENTINA 1 :3

Srebro na glasbeni sceni

Tudi v glasbenem delu so bili naši fantje več kot odlični. Srebrna medalja med pevci iz 23 držav je imeniten dosežek. Nacionalni nastop naše izbrane vrste je bil med najboljšimi na festivalu.

Omar Naber, Gorazd Ademovič - Gaggo, Matevž Derenda, Miro Todosovski, Sašo Kuzmanovič in Sašo Gačnik Svarogov so navdušili s svojim nastopom in petjem. Vrhunska izvedba in navdušenje domačega občinstva so najboljše potrdilo izjemnega nastopa naših glasbenikov v ruski prestolnici.

Posebno nagrado, tudi srebrno, za pevske dosežke, je prejel še Omar Naber. Dvakratni udeleženec Evrovizije je tudi tokrat ogrel moskovska srca. Odlično je odpel svoj del slovenskega koncerta in briljiral na zaključni slovesnosti, ter dokazal, da mu tudi igra z okroglim usnjem, ni ovira.

»Moskva je zakon! Odličen ambient, druženje z umetniki iz vsega sveta, polna energije in prijaznih ljudi. Zares sem užival. Imeli smo odlično ekipo in mislim, da smo pustili zelo dober vtis na vseh področjih,« je ob vrnitvi iz ruske prestolnice dejal Omar.

Na otvoritveni slovesnosti je na velikem moskovskem odru navdušil nekdanji član skupine Big Foot Mama in avtor njihovih največjih uspešnic, Miha Guštin Gušti.

Rostfrajerji "zažgali" Moskvo

Slovenska rock skupina Rostfrajeri je s svojim klasičnim rokerskim nastopom dobesedno "zažgala" moskovske ljubitelje rocka. Vojko Sfiligoj, Tone Košmrlj, Janez Hvale in Dare Petrič so imeli fantastični koncert na velikem moskovskem odru.

Direktor glasbenega dela festivala Dymitry Danilov je bil več kot navdušen:

"Fantastično! Hvala vam za imeniten glasbeni večer. To je dodana vrednost festivala. Odlično!« Stari klasični rock je tokrat v slovenski izvedbi zvenel naravnost osvežujoče in fantastično. Slovenski nastop Rostfrajerjev lahko primerjam s tistimi iz preteklosti, ko so na tem odru nastopili Nazareth, Uriah Heep, Deep Purple ali Fools Garden. Upam, da se prihodnje leto spet vidimo!«

Playing Men na moskovskemk platnu

Filmsko delo režiserja Matjaža Ivanišin "Plajing Man" je odlične kritike prejel tudi v Rusiji. Nasploh so ruski ljubitelji filma bili navdušeni nad njegovo noviteto in drugačnostjo. Skupaj z direktorjem fotografije Gregorjem Božičem sta dokumentarec, ki je prejel »Zlato palmo«, predstavila moskovskemu občinstvu.

Dobrodelnost

Art football pa ni samo nogomet, glasba, film in umetnost različnih profiev, temveč tudi velika dobrodelna akcija.

Humane zvezdice – Art-football team Slovenija so humanitarni organizaciji "Pod zastavo dobrote", na dan otroka predali 35 otroških kompletov dresov za najmlajše in nastopili na dobrodelnem koncertu. Za tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. Čestitke fantje!

Cirkus – prvič tudi slovenski nastop

Letos so na Art festivalu dobili priložnost tudi cirkuški umetniki, ki so nastopili na odru znamenitega moskovskega cirkusa. Naš barve sta zastopala Blaž Slanič in Filip Kržišnik, bolj znana kot F&B Acrobatics, ki sta očarala strogo moskovsko publiko in prejel aplavz na odprti sceni.

Za konec nogometna »poslastica«

Ob koncu svetovnega nogometnega prvenstva Art-football 2018 je sledila poslastica. Na stadionu Lokomotive so v spektakularni tekmi med ruskimi zvezdami in pomembneži – zaigrali so kar trije ruski ministri proti izbrani ekipi sveta (World team) – zaigrali tudi trije slovenski reprezentanti: pevec Matevž Derenda, ki ga kmalu čaka premiera v »muzikalu« Briljantina, nekdanji plesalec v akrobatskem rocknrolu Aljoša Debevec in kapetan naše reprezentance Nani Matjašič, ki je bil kot prvi Slovenec tudi kapetan reprezentance sveta.

Tudi ta tekma je imela velik humanitarni naboj, saj so organizatorji zbrali kar milijon evrov za bolne otroke.

Sledite nam