Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS spodbuja ustvarjalnost

13. Festival Slowind 2011

13. Festival Slowind 2011

 • 5518
13. Festival Slowind 2011

Od 9. do 18. novembra 2011 bo v Ljubljani potekal že dodobra uveljavljeni festival Slowind, posvečen skladateljem Elliottu Carterju, Božidarju Kosu, Lojzetu Lebiču, Janezu Matičiču in drugim. Festival bo potekal kar na treh lokacijah: v Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji in na Filozofski fakulteti.

13. Festival Slowind bo obsežno predstavil enega najbolj cenjenih skladateljev današnjega časa Elliotta Carterja. Ker njegova glasbena govorica predstavlja velik izziv za publiko in izvajalce, bo Slowind z razlagami skladatelja in muzikologa Johna Linka, dirigenta in flavtista Roberta Aitkena ter pianistke Ursule Oppens utiral pot k razumevanju lepe, sofisticirane glasbe vitalnega ter še vedno dejavnega 102-letnega skladatelja. Poleg izvedb štirih Slowindovih, zborovskega in dveh orkestrskih koncertov bo v sklopu festivala predvajan tudi film Franka Schefferja z naslovom Labirint Ëasa (The Labirynth of Time), ki slikovito predstavlja Carterja in njegovo glasbo.

»Pri Carterjevi glasbi smo daleč od tega, da bi izvajalec lahko upošteval le določena pravila, sicer pa igral po svoje. Vse je še kako natančno predpisano in zahteva izjemno disciplino in točnost pri izvajanju, hkrati pa zrelo muzikalnost - podobno kot pri Mozartu, Bachu ali Beethovnu. Kljub vsemu pa je končni rezultat točno tak, kot ga je opisal Carter. Bogastvo v različnosti individuumov. Kot če bi opazovali množico ljudi na ulici velemesta. Če si vzamemo nekaj časa in se zamislimo, kakšno zgodbo vsak izmed tisočerih nosi v sebi, kaj čuti in kaj mu roji po glavi, takšna gneča ni več neznosna, temveč lepa in zanimiva zaradi svojega bogastva različnosti in zaradi naše naklonjenosti, s katero jo opazujemo.« Matej Šarc

Celoten spored 13. Festivala Slowind si lahko ogledate tukaj.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MAROON 5 MEMORIES
 • 2
  TONES AND I DANCE MONKEY
 • 3
  DUA LIPA DON'T START NOW
Sledite nam