Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Aktualno

Novice in sporočila za javnost

Predstavnika SAZAS na visoko strokovnem srečanju Tehničnega odbora medijev v organizaciji CISAC/BIEM

  • 3241
Predstavnika SAZAS na visoko strokovnem srečanju Tehničnega odbora medijev v organizaciji CISAC/BIEM

27. in 28. septembra 2016 je norveška kolektivna organizacija TONO gostila Tehnični odbor medijev v organizaciji CISAC in BIEM v Oslu. Dvodnevnega srečanja se je udeležilo več kot 100 strokovnjakov kolektivnih organizacij s celega sveta, med njimi tudi predstavnika Združenja SAZAS.

V prvem sklopu srečanja skupne konference BIEM, Mednarodne organizacije za zaščito mehaničnih pravic in CISAC, Mednarodne konfederacije avtorskih kolektivnih organizacij, je bil poudarek na upravljanju pravic v digitalnih medijih. Obravnavane tematike so bile zlasti:

  • aktualno dogajanje na področju posodabljanja avtorske zakonodaje na ravni Evropske unije, ki se sooča z velikim izzivom, saj trenutno veljavna ureditev omogoča nepravičen razkorak med zaslužki ponudnikov digitalnih storitev in ustvarjalci vsebin (posodobitev direktive o satelitski in kabelski retransmisiji, avtorska zakonodaja na enotnem digitalnem trgu). 
  • Uveljavljanje spletnih pravic in izzivi manjših kolektivnih organizacij, ki zaradi tržno manj zanimivega repertoarja težje dosegajo (če) raven stroškovne učinkovitosti uveljavljanja spletnih pravic kot večje kolektivne organizacije. 

Drugi sklop srečanja, ki je bil posvečen BIEM-ovemu dnevu mehaničnih pravic (Mechanical Right Day), je bil posvečen tematikam:

  • aktualni razvoj trga, ki ga zaznamuje nadaljnji upad izdaj in prodaje CD-jev, po drugi strani pa beleži rast vinilnih plošč, kar je povezano s sodobnimi trendi kulture življenjskih stilov.
  • Licenciranje karaok na Japonskem.
  • Kako pridobiti nadzor nad spletnimi izdajami albumov in zajeziti piratstvo.
  • Uveljavljanje pravic iz naslova praznih nosilcev po Evropi (Slovenija je skoraj edina država, članica EU, ki tega področja NIMA urejenega že od l. 2010, čeprav zakon avtorjem in drugim upravičencem pravico do nadomestila zagotavlja skladno z evropskimi predpisi. Ustvarjalci so namreč upravičeni do tovrstnega nadomestila zaradi izpada prihodka, ki ga povzroča dovoljeno privatno in drugo lastno reproduciranje.

>> Več o dogodku na voljo v angleškem jeziku na spletni strani CISAC

 
Sledite nam