Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Aktualno

Novice in sporočila za javnost

Glasovanje o avtorski direktivi v Evropskem parlamentu tik pred vrati – vstanite za svoje pravice: peticija in video kampanja

Glasovanje v četrtek, 5. 7. 2018 ob 12 uri – sprejema se najpomembnejša avtorska zakonodaja zadnjih 20 let

  • 2359
Glasovanje o avtorski direktivi v Evropskem parlamentu tik pred vrati – vstanite za svoje pravice: peticija in video kampanja

Odbor Evropske komisije JURI je glasoval za predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah in tako podprl tudi dopolnitve k 13. členu, ki je trenutno najpomembnejši, saj urejuje pravice v spletnem okolju na do avtorjev in imetnikov pravic ter ustvarjalcev veliko pravičnejši način.

13. člen predloga avtorske direktive namreč urejuje vrednostni razkorak oz. prenos vrednosti (Transfer of Value / Value Gap), to je tisti člen, katerega interpretacija se v javnosti zmotno navaja, da bo s sprejetjem »konec interneta in svobode govora«.

Glas za peticijo je glas za pravičnejši internet

CISAC, Mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev, tako ponovno poziva vse avtorje in celotni ustvarjalni sektor, da se zavzamete za svoje pravice in se pridružite peticiji Za pravični internet – Make internet Fair.

Peticijo je podpisalo že več kot 40.000 ustvarjalcev! Peticija poziva od ljudi izvoljene predstavnike Evropskega parlamenta, da glasujejo ZA in podprejo pravičnejšo ureditev koriščenja ustvarjalnih vsebin v spletnem okolju. Glas ZA predlagano avtorsko direktivo je glas ZA nadaljnji razvoj kreativnega sektorja in avtorskega ustvarjanja.

Jean-Michel Jarre, avtor, glasbenik, pionir elektronske glasbe in predsednik CISAC, je v imenu vseh avtorjev, združenih v CISAC v govoru na konferenci »Kulturna dediščina v Evropi: povezovanje preteklosti s prihodnostjo« v Evropskem parlamentu 26. 6. 2018, izpostavil:

»Evropa ima priložnost, da pokaže svojo pomembnost (…) Ko že govorimo o svobodi: ali si v Evropi res želimo digitalne kolonizacije? Moramo preprečiti, da YouTube ne bo izkoriščevalski monopol, ki bi na dolgi rok preprečil raznolikost ponudbe. V nasprotnem primeru se bomo približali George Orvwellovemu 1984.«

Govor Jean-Michel Jarra v celoti.

Video izjava – sporočite, da vam ni vseeno

Hkrati vas obveščamo tudi o vseevropski kampanji, ki se ji je pridružila Slovenija, kjer se zbirajo kratke video vsebine.

Vljudno vabljeni avtorji, imetniki pravic in vsi ustvarjalci, da predate pomembno sporočilo tudi slovenskim predstavnikom v Evropskem parlamentu, ki bodo odločili o vaših pravicah. Naj bo vaše sporočilo jasno – zavzemite se za svoje pravice.

Navodilo za sodelovanje z vašim prispevkom:

  • Video se lahko posname s pametim telefonom.
  • Zaželena je očitna glasbena lokacija v smislu glasbenega studia, ipd.
  • Besedilo, povedano v slovenskem jeziku, mora vsebovati:

    »Zdravo, moje ime je IME/PRIIMEK/UMETNIŠKO IME/ in podpiram 13. člen nove evropske direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Podprite ga tudi vi!«

  • Video pošljite na e-naslov: [email protected].

Že posnete izjave domačih glasbenikov si lahko ogledate na družabnem omrežju.

Prenos vrednosti in kaj je 13. člen

GESAC, evropsko krovno združenje avtorskih kolektivnih organizacij, na svoji spletni strani celovito pojasnjuje problematiko prenosa vrednosti, tudi z zelo nazornimi infografikami, povezava: ToV – Value Gap

Avtorji, imetniki pravic, glasbeniki – odloča se o prihodnosti vaših pravic in usodi ustvarjalnosti. O usodi družbe kot celote, ki v največji meri (še lahko) uživa v raznolikosti kulturnih izrazov. Ohranimo to!

Pridružite se peticiji MakeInternetFair in jasno sporočite parlamentarnim predstavnikom, da odločajo o vaših pravicah prispevajte svojo video izjavo na [email protected].

Avtor fotografije:GESAC, CISAC
 
Sledite nam