Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Združenje SAZAS ZA ukrajinske avtorje

  • 2848
Združenje SAZAS ZA ukrajinske avtorje

Združenje SAZAS se pridružuje pozivu pomembnih mednarodnih avtorskih organizacij CISAC in BIEM, katerih član je, ki sta javno pozvali člane in zainteresirano javnost po vsem svetu, da podprejo njihova prizadevanja v izražanju solidarnosti in pomoči ukrajinskim avtorjem ob zadnjih, pretresljivih dogodkih v Ukrajini.

Združeni vsi člani - #Ustvarjalci za Ukrajino

Vodilna svetovna organizacija CISAC, ki zastopa interese več kot 4 milijonov avtorjev in ustvarjalcev vseh umetniških repertoarjev (glasba, vizualna umetnost, avdiovizualna um., drama in literatura), je v znak podpore ukrajinskim avtorjem in ustvarjalcem dala pobudo za nastanek svetovne kampanje ‘#Ustvarjalci za Ukrajino’ (‘#Creators for Ukraine’).

Glavni namen je ustanovitev sklada za pomoč avtorjem in žrtvam vojne v Ukrajini. Znani so tudi že podatki (spodaj), kamor lahko naši člani in drugi posamezniki darujejo sredstva v ta namen, v kolikor je to mogoče. Del sredstev bo namenjen ukrajinskim sestrskim kolektivnim organizacijam, del denarja pa bodo članice na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem in v Romuniji razdelile zaupanja vrednim humanitarnim organizacijam, ki bodo poskrbele za ukrajinske begunce, tudi ustvarjalce.

CISAC si prizadeva, da bi se kampanji pridružilo čim več članic ter njihovih avtorjev po vsem svetu. Tudi Združenje SAZAS je takoj pristopilo k tej pobudi in hkrati izrazilo vso podporo ukrajinski sestrski organizaciji UACRR (Ukrainian Agency of Coypright and Related Rights), kot tudi ruskim državljanom in ustvarjalcem, ki nasprotujejo nasilju, in ne podpirajo akcij ruskega političnega vodstva.

Avtorjev podpis - podpis za demokracijo, človekove pravice in svobodo Združenje SAZAS se pridružuje kulturnim in državljanskim iniciativam za vrnitev miru. Preko organizacije CISAC poziva vse avtorje in ustvarjalce v Sloveniji, da podpišejo Odprto pismo ustvarjalcev (‘Open Letter from creators’) v znak podpore in k pozivu za mirno in civilizirano rešitev spora. Povezava je tu.

Avtorji po vsem svetu se vsak na svoj način umetniško izražajo, a s podpisom (#creatorsforukraine) vsi govorijo isti jezik. Zahtevajo, da se ubijanje nedolžnih ljudi, tudi umetnikov, takoj preneha. S podpisom izražajo solidarnost ukrajinskim umetnikom in vsem drugim nedolžnim prebivalcem, ki so del te vojne.

Podpora ukrajinski kulturi

Organizacija CISAC, in s tem tudi Združenje SAZAS, se je pridružila še eni, novi iniciativi, in sicer projektu 'Pesmi za Ukrajino' (‘Songs for Ukraine’), ki je nastala na pobudo madžarske sestrske kolektivne organizacije Artisjus. Združenje SAZAS nagovarja vse uporabnike glasbenih del iz svojega repertoarja, da z pogostejšo uporabo vseh oblik ukrajinske glasbene umetnosti, prispevajo k ustvarjanju prihodkov ukrajinskih avtorjev, ki so zaradi vojne ostali brez dela. Večkrat, ko se bo ukrajinska glasba slišala v medijih, na televizijskih in radijskih postajah, spletnih platformah, …, več avtorskih honorarjev se bo namenilo ukrajinskim avtorjem.

Podatki za darovanje sredstev za Ukrajino preko organizacije CISAC:
IBAN:
FR76 3005 6009 1709 1703 3888 562
BIC:
CCFRFRPP
Banka:
HSBC FR PARIS BBC HAUSSSM / France
Lastnik računa in naslov:
CONFED INT SOC AUTEURS COMPOSITEURS (CISAC)
20/26 Bd du Parc – 92200 NEUILLY sur Seine – FRANC

Dokumenti za prenos

 
Sledite nam