Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Združenje SAZAS k.o. naslovilo odprto pismo Vladi RS

 • 1521
Združenje SAZAS k.o. naslovilo odprto pismo Vladi RS

V času koronavirusa se je javno življenje ustavilo tudi v naših mestih. Prepoved javnega zbiranja je prinesla odpoved prireditev, odlok o zaprtju javnih prostorov pa je ugasnil vse nastanitvene, gostinske, velneške, športno-rekreacijske, kulturne, kozmetične ter druge dejavnosti, ki jih običajno spremlja glasbena spremljava. Takojšen ukrep smo na Združenju SAZAS samoiniciativno sprejeli že takoj 16. 3. 2020 ob odloku Vlade RS in sicer, da za dneve trajanja prepovedi javnega zbiranja in zaprtja javnih prostorov s strani Vlade RS, ne bomo zaračunali nadomestil za uporabo glasbe in to brez potrebnih sprememb pogodbenih razmerij, ter s tem smo takoj razbremenil uporabnike glasbe.

Prav tako se dan za dnem zavzemamo za avtorje glasbe. Združenje SAZAS namreč želi iz lastnih sredstev, torej sredstev avtorjev, po vzoru tujih avtorskih organizacij vzpostaviti mehanizem dodatne pomoči domačim glasbenim avtorjem. Pomeni, da ta finančna pomoč ne bi bremenila proračuna države. Iz odgovora pristojnega urada (URSIL) izhaja, da to ni možno (prošnja s strani SAZAS-a in odgovor URSIL-a se nahaja v prilogi 1 in prilogi 2 v dokumentu Odprto pismo vladi RS) in URSIL navaja, da je izplačilo nadomestila za uporabo glasbe avtorjem glasbe s strani SAZAS-a treba izvesti najkasneje v prvih 9 mesecih tekočega leta.

V Združenju SAZAS poudarjamo, da je potrebno podatke za obračun skrbno in zelo natančno obdelati. Zavedati se moramo, da vsako leto izvedemo izplačila preko 120 tisoč avtorjem na podlagi 10 milijonov predvajanj in izvajanj (obdelave te količine podatkov nikakor ni možno primerjati z nobeno podobno kolektivno organizacijo v Sloveniji). Ta dela se opravljajo na daljavo in bodo zagotovo izvedena predčasno, vendar na Združenju opozarjamo, da avtorji potrebujejo takojšnjo pomoč. Namreč, v kolikor bi poiskali rešitve bodisi v smislu nekakšne likvidnostne pomoči (avansov) glede na zneske, ki jih bodo avtorji pričakovano prejeli, bodisi v smislu ad-hoc ustanovitve kriznega sklada, bi avtorje rešili že v naslednjih dneh in ne šele čez mesec ali dva.

Da bi na SAZAS-u lahko čim prej ukrepali in priskočili na pomoč avtorjem glasbe, kot so to storile tudi tuje organizacije za zaščito avtorskih pravic, smo se obrnili na vladne predstavnike. Naprošamo, da Vlada RS tudi Združenju SAZAS omogoči, da vzpostavi čimprejšnje mehanizme pomoči. Poudarjamo, da bi pomoč izvedli iz lastnih sredstev, ki bi jih na podlagi mednarodne prakse lahko porabili za namene pomoči brez bremenitve proračuna.

Pri vsem tem pa predvsem želimo poudariti, da je avtorska pravica zasebna lastnina in ni nikakršne potrebe in osnove, da bi zakon avtorje omejeval pri razpolaganju s svojo lastnino; avtorji bi morali imeti možnost, da pomagajo svojim stanovskim kolegom.

Več v priloženem odprtem pismu vladi.

Priloga: ODPRTO_PISMO_SAZAS_VLADA__RS_27032020

Naša skupna naloga je, da se zavzemamo za delovna mesta!

Ostanite zdravi in naj na moč glasbe še naprej povezuje!

Vaš SAZAS!

Dokumenti za prenos

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MARAAYA DOBR' GRE
 • 2
  OFENBACH & QUARTERHEAD HEAD SHOULDERS KNEES & TOES
 • 3
  THE WEEKND SAVE YOUR TEARS
Sledite nam