Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

V 74. letu starosti se je poslovil legendarni slovenski glasbenik Tadej Hrušovar, ustanovni član Združenja SAZAS

  • 745
V 74. letu starosti se je poslovil legendarni slovenski glasbenik Tadej Hrušovar, ustanovni član Združenja SAZAS
Umrl je Tadej Hrušovar – Dejvi, avtor ene najlepših slovenskih pesmi Dan ljubezni, član zasedb Bele vrane ter Pepel in kri. V svoji dolgi in aktivni glasbeni karieri se je podpisal pod več kot 400 skladb, ki jih je ustvaril za različne izvajalce. Med najbolj znanimi so poleg že omenjene Pesem za dinar, Dekle iz zlate ladjice, Tu je Dalmacija, Vsak je sam, Nena, Marie, ne piši pesmi več in še mnoge druge.

Bil je eden izmed ustanovnih članov Združenja SAZAS in dolgoletni predsednik Disciplinskega razsodišča Združenja, sicer pa izjemno ustvarjalen in pomemben skladatelj ter pevec zabavne glasbe. 

Svojo glasbeno pot je začel leta 1964 v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, s katerimi je nastopil na koncertu ob Dnevu mladosti leta 1966 v Hali Tivoli. Istega leta se je pridružil glasbeni skupini Bele vrane, po njenem razpadu leta 1975 pa je ustanovil skupino Pepel in kri, ki je že prvo leto zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe sploh Dan ljubezni. Kasneje je uspešno ustvarjal za skupino Hazard, Moni Kovačič, Heleno Blagne in mnoge druge izvajalce. Leta 1990 je sodelovanje skupine Pepel in kri z italijanskim pevcem Totom Cotugnom v pesmi Insieme prineslo zmago na Eurosongu. Deloval je tudi kot urednik in producent v razvedrilnem programu RTV Slovenija. Pod njegovo taktirko je nastala Pop delavnica, ki je v dobrem desetletju (1983-1993) obogatila glasbeni arhiv z več kot tisoč kakovostnimi slovenskmi skladbami, od katerih se jih je velika večina obdržala do današnjih dni in jih spoznavajo in prepevajo nove in nove generacije poslušalcev.

Na Združenju SAZAS njegovim najbližjim izrekamo globoko sožalje. 

 
Sledite nam