Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Ukinitev izrednega obračuna avtorskih honorarjev

 • 1108
Ukinitev izrednega obračuna avtorskih honorarjev

Spoštovane avtorice, spoštovani avtorji in imetniki pravic. 

Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) je 20. 3. 2018 na Združenje SAZAS k.o. naslovil dopis Seznanitev z dejstvi in okoliščinami (Nadzor po uradni dolžnosti), v katerem navaja:

»V kolikor je z uporabo termina akontacija mišljeno 'predplačilo', 'avans' ali kakšno drugo plačilo izvedeno z namenom, da se avtorski honorarji izplačajo pred tem, ko so dejansko zbrani, je to v nasprotju s prvim odstavkom 34. člena ZKUASP, ki določa, da kolektivna organizacija redno, skrbno in natančno dodeluje in izplačuje avtorske honorarje avtorjem v skladu z vnaprej določenimi pravili o delitvi zbranih avtorskih honorarjev. Predpogoj za delitev je, da so avtorski honorarji dejansko zbrani in ne v zbiranju.«

 Združenje SAZAS v skladu s tem obvešča vse skladatelje, avtorje in imetnike pravic, da odslej ne bo več izvajalo izrednega obračuna avtorskih honorarjev

Izredni obračun avtorskih honorarjev je Združenje SAZAS običajno izvedlo v mesecu decembru upravičencem v skladu s pravili delitve avtorskih honorarjev, izplačan obračun pa se je julija poračunal s končnim obračunom. Decembrski izredni obračun je bil dolga leta nepogrešljiv vir avtorjevega prihodka v božično-novoletnem času, ko so (življenjski) stroški izdatnejši. 

Obžalujemo, da je Združenje SAZAS prisiljeno k ukinitvi med avtorji dobro sprejete poslovne prakse, vendar gre za nujen poslovni ukrep, ki ga narekuje interpretacija Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) ter Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) nadzornega organa – Urada za intelektualno lastnino.

Urad meni, da so izredni obračuni ali izplačevanje honorarjev v obliki akontacij v nasprotju z veljavno avtorsko zakonodajo.

Združenje SAZAS je temu ustrezno že prilagodilo Pravila delitve, ki odslej ne dopuščajo več možnosti o odločitvi za izredni obračun avtorskih honorarjev ali kakršnih koli akontacij avtorskih honorarjev, ki ne temeljijo na podatkih aktualnega obračuna.  

Združenje SAZAS se vnaprej zahvaljuje vsem skladateljem, avtorjem in imetnikom pravic za razumevanje.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  TOPIC FT. A7S BREAKING ME
 • 2
  LADY GAGA & GRANDE ARIANA RAIN ON ME
 • 3
  THE WEEKND BLINDING LIGHTS
Sledite nam