Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Svetovni dan intelektualne lastnine

Združenje SAZAS se pridružuje svetovnemu praznovanju dneva intelektualne lastnine

  • 2086
Svetovni dan intelektualne lastnine
Organizacija Združenih narodov je 26. april proglasila za dan intelektualne lastnine. Združenje SAZAS se tako že peto leto zapored pridružuje svetovni akciji v počastitev praznika avtorjev, ustvarjalcev, inovatorjev. To je dan, ki je namenjen spodbujanju premisleka o vlogi intelektualne lastnine za družbo in spodbujanju inovacij ter ustvarjalnosti.

26. 4. 2019: POSEZI PO ZLATU! (REACH FOR GOLD)

Letošnja kampanja Svetovnega dneva intelektualne lastnine Posezi po zlatu! (Reach for Gold) natančneje obravnava svet športa. Raziskuje, kako inovacije, ustvarjalnost in pravice intelektualne lastnine, ki jih spodbujajo in varujejo, podpirajo razvoj športa in uživanje v svetu.

Splošne vrednote športa - odličnost, spoštovanje in poštena igra - poganjajo njihovo globalno privlačnost. Zahvaljujoč napredku na področju radiodifuzije in komunikacijskih tehnologij, pa lahko danes kdorkoli kjerkoli spremlja športne aktivnosti 24 ur na dan in sledi nastopom svojih najljubših športnikov in ekip, ne da bi sploh zapustil dom.

Šport je postal globalna večmilijardna industrija - takšna, ki ustvarja naložbe v objekte, zaposluje milijone ljudi po vsem svetu in jih zabava še veliko več. Poslovni odnosi, ki temeljijo na pravicah intelektualne lastnine, pomagajo zagotoviti gospodarsko vrednost športa, ta pa spodbuja rast industrije z omogočanjem športnim organizacijam, da financirajo dogodke, ki jih uživamo, in z zagotavljanjem sredstev za spodbujanje razvoja športa na lokalni ravni.

Na ta dan se proučuje, kako športna podjetja uporabljajo patente in modele za spodbujanje razvoja novih športnih tehnologij, materialov in opreme za izboljšanje atletske uspešnosti. Ugotavlja se kako blagovne znamke maksimirajo komercialne prihodke iz sponzorskih, trgovskih in licenčnih pogodb. Ti prihodki nadomestijo stroške organiziranja prireditev svetovnega razreda ter zagotovijo, da sta vrednost in celovitost teh spektakularnih dogodkov zaščiteni.

Raziskuje se, kako pravice radiodifuzije podpirajo odnos med športom in televizijo ter drugimi mediji, ki privabljajo ljubitelje športa. Približa se nekaterim tehnološkim dosežkom v robotiki in umetni inteligenci, ki spreminja pravila igre, kar povzroča spremembe na vseh športnih področjih.

Letošnja kampanja je torej priložnost, da proslavimo naše športne junake in vse, ki v ozadju izvajajo inovacije, da bi spodbudili športno uspešnost in njeno globalno privlačnost. Pridružite se nam v praznovanju moči športa, ki vključuje in navdihuje, inovira ter združuje vse nas v premikanju meja človeških dosežkov.

26. APRIL – SVETOVNI DAN INTELEKTUALNE LASTNINE

Svetovni dan intelektualne lastnine se obeležuje od leta 2000, na dan, ko je bila leta 1970 sprejeta (leta 1967 v Stockholmu podpisana) konvencija o ustanovitvi WIPO, katere glavni namen je: zagotavljanje in širitev varstva pravic intelektualne lastnine po celem svetu ter ozaveščanje o pomenu varovanja tovrstnih pravic; zagotavljanje sodelovanja med državami.

Republika Slovenija je postala članica WIPO z dnem neodvisnosti (kot naslednica podpisa SFRJ, ratificirane 11. 7. 1973), sicer pa je deklaracijo o nadaljnji uporabi in izvajanju WIPO konvencije podpisala 12. 6. 1992. Republika Slovenija ima stalno predstavništvo pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi.

 
Sledite nam