Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Podelili glasbene nagrade zlata piščal: Za življenjsko delo nagrajen ustanovni član Združenja SAZAS Janez Bončina – Benč

 • 584
Podelili glasbene nagrade zlata piščal: Za življenjsko delo nagrajen ustanovni član Združenja SAZAS Janez Bončina – Benč
»Nagrada zlata piščal je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas približno 60 tisoč let pred našim štetjem. »To je izjemen dokaz, da umetniško izražanje sega daleč v pradavnino, da je glasba verjetno najstarejša oblika umetniškega izražanja in da je prvi znani glasbeni izvajalec živel prav na področju naše države,« so povedali v društvu Zlata piščal.« 

Na podelitvi slovenskih glasbenih nagrad zlata piščal je strokovna komisija z nagrado za življenjsko delo nagradila Janeza Bončina – Benča. Za najboljšega izvajalca leta je bila izbrana skupina Siddharta, ki je bila okronana tudi v kategorijah za najboljši album in skladbo. Za novinca leta 2018 sta obveljala Zala Kralj & Gašper Šantl. 

Za dosežke na glasbenem področju je bil nagrajen ustanovni član kolektivne organizacije SAZAS, skladatelj, kitarist in pevec Janez Bončina – Benč, ki se sicer podelitve ni utegnil udeležiti.

Janez Bončina – Benč je v zasedbah Helioni, Srce in v Mladih levih v šestdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa je leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock, je odmevala tudi v mednarodnem prostoru. Bili so ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in v ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.

S svojim dolgoletnim delom kreativno sooblikuje in bistveno prispeva k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture. Nanizal je vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku; 'Gvendolina', 'Maja z biseri', 'Ob šanku', 'Kadar ognji dogorijo', 'Ta noč je moja' in mnoge druge….

Letošnjega februarja pa je legendarni velikan slovenske glasbene scene Janez Bončina – Benč '70 let rock in rolanja z gosti' praznoval kar v ljubljanski Cvetličarni, na odru pa so se mu pridružili znani slovenski in tuji rock glasbeniki, ki so mu pomagali ovekovečiti častitljivo obletnico življenja in delovanja. 

Za prejeto nagrado mu iskreno čestita tudi ZDRUŽENJE SAZAS.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  THE WEEKND BLINDING LIGHTS
 • 2
  TOPIC FT. A7S BREAKING ME
 • 3
  MAX AVA SALT
Sledite nam