Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Odgovor na novinarska vprašanja VAL-a 202!

 • 950
Odgovor na novinarska vprašanja VAL-a 202!

Spoštovane avtorice in avtorji, spoštovani imetniki pravic ter uporabniki! 

Združenje SAZAS k.o. je dne, 24. marca 2020, iz strani novinarke gospe Klare Zupančič sprejelo novinarska vprašanja, ki vam jih navajamo v nadaljevanju.

Novinarska vprašanja, VAL 202, ga. Klara Zupančič:

1. Kako se je spremenilo poslovanje Združenja SAZAS zaradi koronavirusa in ukrepov, povezane z njim?
2. Katere ukrepe ste zaradi koronavirusa že sprejeli oziroma jih nameravate sprejeti v prihodnosti? 
3. Javno vas je nagovorila ZSVGS s predlogom interventnega pravilnika. Kako se na predlog odzivate?
4. Ali razmišljate o ponovni uvedbi izrednega izračuna avtorskih honorarjev?

Gospa Klara Zupančič nas je prosila, da situacijo s pomočjo njenih vprašanj pokomentiramo iz našega zornega kota.

Povzetek naših odgovor na poslana vprašanja: 

Poslovodja Združenja Sazas Marcel Škerjanc je za Val 202 pojasnil, da kolektivna organizacija opravlja delo nemoteno, v delu, ki se tiče priprave delitve honorarjev za lanskoletne prihodke in katerih izplačila je Združenje SAZAS dolžno izvesti letos. Ta dela se opravljajo na daljavo in bodo izvedena zagotovo predčasno.
Medtem, ko organizatorjem prireditev in upravljalcem javnih prostorov ne izstavlja računov in to brez potrebnih sprememb pogodbenih razmerij, pa bo prav to vplivalo na izplačila avtorjem v prihodnjem letu, saj so tekoči prihodki zaradi prepovedi prireditev in zaprtja javnih prostorov padli praktično na nič. Ta del zaposlenih je na čakanju na delo od doma.
Združenje Sazas je sporočilo, da se je z željo po takojšnji pomoči avtorjem, ki so v stiski, obrnilo na Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino, da bi poiskali rešitve bodisi v smislu nekakšne likvidnostne pomoči (avansov) glede na zneske, ki jih bodo pričakovano avtorji prejeli, bodisi v smislu ad hoc ustanovitve kakšnega kriznega sklada, z namenom pomoči imetnikom pravic, URSIL pa je odgovoril, da njihovega predloga ni mogoče izvesti.
Združenje se je odzvalo tudi na apel Zveze sindikatov vseh glasbenikov Slovenije, za katerega pravi, da nima zakonske podlage in ni izvedljiv dokler bodo v veljavi obstoječe mednarodne pogodbe in zakon. So pa možne drugačne, takojšnje in enako učinkovite rešitve, denimo avans, ki je lahko izveden v nekaj dneh in ne šele čez mesec ali dva. Združenje SAZAS namreč želi iz lastnih sredstev, torej sredstev avtorjev, po vzoru tujih avtorskih organizacij vzpostaviti mehanizem dodatne pomoči domačim glasbenim avtorjem. Pomeni, da ta finančna pomoč ne bi bremenila proračuna države.

V Združenju SAZAS k.o. smo se odzvali na njeno prošnjo in za njihov prispevek pripravili pisne odgovore ter pojasnila, ki si jih v celoti lahko preberete v prilogi.

Priloga: SAZAS Odgovor na novinarsko vprašanje VAL 202_24032020

Ostanite zdravi in naj nas moč glasbe še naprej povezuje!

Vaš SAZAS!

Dokumenti za prenos

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MARAAYA DOBR' GRE
 • 2
  OFENBACH & QUARTERHEAD HEAD SHOULDERS KNEES & TOES
 • 3
  THE WEEKND SAVE YOUR TEARS
Sledite nam