Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Nenad Firšt nagrajen za svoj godalni skladateljski opus

 • 573
Nenad Firšt nagrajen za svoj godalni skladateljski opus

Kozinovo nagrado od leta 1994 podeljuje Društvo slovenski skladateljev in je najvišje strokovno priznanje skladateljem za njihovo delo. Letos so čast izkazali dobitniku Nenadu Firštu, ki je znan kot gonilna sila glasbenega življenja. Dirigent in umetniški vodja Celjskega godalnega orkestra, ki je tudi trenutni predsednik DSS-ja, v preteklosti pa je bil tudi član Upravnega odbora Združenja SAZAS, je skladatelj številnih skladb za godala, veliko del za violino in klavir, ustvaril pa je tudi več del za solistična godala s simfoničnim ali godalnim orkestrom. Njegov skladateljski opus je izjemno bogat, saj vsebuje številne orkestralne, komorne in solistične skladbe, ki jih izvajajo najrazličnejši domači in tuji umetniki.

Nenad Firšt je bil rojen leta 1964 v Zagrebu. Po srednji glasbeni šoli Pavla Markovca je šolanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tako na oddelku za kompozicijo (v razredu prof. Daneta Škerla) kot violino (v razredu prof. Roka Klopčiča). Violina ga je vseskozi spremljala – od igranja v godalnem kvartetu Sebastian (1982-1992), do umetniškega vodenja in dirigiranja Celjskega godalnega orkestra (od leta 1989). Iz kompozicije se je dodatno izpopolnjeval na mednarodnih tečajih doma in v tujini (Madžarska, Francija).

Nenad Firšt je bil umetniški vodja in predavatelj na številnih taborih, tečajih in poletnih šolah. Velik pečat je pustil tudi kot vodja Mednarodnega pevskega festivala Celje, kot član Upravnega odbora SAZAS, SIGIC, kot generalni sekretar Zveze glasbene mladine Slovenije ter od leta 2010 kot predsednik Društva slovenskih skladateljev. Za svoje delovanje je prejel številna priznanja in nagrade tako v Celju, kjer živi in deluje kot tudi častno Gallusovo značko JSKD (leta 2005), predvsem pa je pomembna nagrada Prešernovega sklada za skladateljski opus zadnjih dveh let (leta 2009).

Nenad Firšt je svoj skladateljski opus ocenil kot en kamenček v slovenski glasbeni kulturi, in poudaril, če je to dosegel, je lahko presrečen. Povedal je, da se z glasbo ukvarja od otroštva, še posebej pa z violino. Nenad Firšt je poudaril, da je zanj zapisovanje not najbolj iskreno in brezkompromisno početje. Obljubil je, da bo delal še naprej.

Za prejeto nagrado mu iskreno čestita tudi ZDRUŽENJE SAZAS.
 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  THE WEEKND BLINDING LIGHTS
 • 2
  TOPIC FT. A7S BREAKING ME
 • 3
  MAX AVA SALT
Sledite nam