Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Evropski avtorji in ustvarjalci naslovili odprto pismo Junckerju za pravičnejši internet

  • 3879
Evropski avtorji in ustvarjalci naslovili odprto pismo Junckerju za pravičnejši internet

Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Andrea Bocelli, Mario Goosens, Nenad Belan, Gibonni so le nekateri od več kot 1.000 evropskih ustvarjalcev, ki pozivajo Evropsko komisijo k nujnosti ustrezne ureditve prenosa vrednosti, ki poteka na njihov račun na internetu.

Evropska komisija se sooča z vse večjim pritiskom s strani kulturnega sektorja, saj nanjo naslavljajo številna pisma glasbeniki in avtorji, katerih dela so posneta na nosilcih zvoka in slike, krovne organizacije in avtorji ter ustvarjalci z vseh ustvarjalnih sektorjev. Najnovejše pismo, pod katerega so se podpisali številni ugledni evropski ustvarjalci, poziva predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja, naj hitro poišče pravo rešitev, ki bo omogočala pravično deljenje vrednosti na internetu.

Internetni velikani trdijo, da jih avtorsko zakonodajne obveznosti ne zavezujejo in se skrivajo za izjemami varnega pristana in tako izogibajo plačevanju pravičnega nadomestila ustvarjalcem in imetnikom pravic. Zaradi sedanje ureditve, ki dopušča takšno stanje, je ogrožen celotni ustvarjalni ekosistem, ki ga tvorijo skladatelji, avtorji, režiserji, scenaristi, fotografi, kiparji, slikarji in drugi ustvarjalci.

V pismu je izpostavljeno:

»Ključni igralci na trgu, kot je YouTube, so platforme, ki temeljijo na naloženih vsebinah uporabnikov ali združenih vsebinah, ki ne ali pa zelo malenkostno zagotavljajo nadomestilo za naše delo, kar znižuje tržno vrednost celotnemu ustvarjalnemu delu v nikoli končani dirki do samega dna.«

Pismo s podpisniki z dne 11. 7. 2016, naslovljeno na predsednika Evropske komisije Juncekrja, je na voljo v angleškem jeziku.

Kampanja z vsebino pisma v obliki peticije je na voljo v več jezikih na spletni strani MakeInternetFair.

 
Sledite nam