Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Avtorska zakonodaja: Skupna izjava o prenosu vrednosti / vrednostnem razkoraku

  • 3267
Avtorska zakonodaja: Skupna izjava o prenosu vrednosti / vrednostnem razkoraku

Evropska unija, 4. 10. 2017. Na pobudo GESAC, evropske krovne organizacije avtorskih kolektivnih organizacij, je včeraj kar 23 organizacij naslovilo na Evropski parlament skupno izjavo, s katero opozarjajo na nujnost zakonodajne ureditve o pravičnem prenosu vrednosti v digitalnem okolju. Gre za temeljni vrednostni razkorak med ponudniki spletnih storitev in avtorji, ustvarjalci spletnih vsebin (ang. value gap, oz. transfer of value), ki je posledica zakonodajnih vrzeli.

K skupni izjavi o nujnosti ureditve prenosa vrednosti je pristopilo kar 23 organizacij, ki predstavljajo avtorje z vseh ustvarjalnih področij, tako glasbenega, knjižnega in založniškega, kot filma, glasbene producente, radiodifuzne organizacije, filmske distributerje in kino operaterjev, ter tudi nogometne lige, fotografske agencije.

Skupno izjavo so naslovili na poročevalca Evropskega parlamenta Axla Vossa. Omeniti velja, da so se na žalost organizacije izvajalcev in holivudski studii vzdržali sopodpisu skupne izjave zaradi njihovih drugih prioritet (kot npr. neodpovedljiva pravica do nadomestila za izvedbe) ali pa imajo drugačen pogled na vrednostni razkorak (večje ameriške filmske organizacije so zaskrbljene, da bi rešitev glede vrednostnega razkoraka, kot ga predlaga Komisija, lahko imele učinek na opredelitev pojma priobčitve javnosti.

Vsekakor je pričujoča pobuda pomemben korak, ki priča, da prenos vrednosti ni izziv le enega sektorja, (glasbene industrije), temveč zadeva bistveno širši spekter deležnikov iz kulturnega in kreativnega sektorja.

 
Sledite nam