Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

26. april – dan intelektualne lastnine letos posvečen ženskam v inoviranju in ustvarjalnosti

  • 4443
26. april – dan intelektualne lastnine letos posvečen ženskam v inoviranju in ustvarjalnosti

Letošnji svetovni dan intelektualne lastnine, ki ga praznujemo 26. aprila, poteka pod geslom:

Gonilo sprememb: Prispevek žensk k inovativnosti in ustvarjalnosti (ang. Powering change: Women in innovation and creativity.)

Letošnja kampanja je posvečena izjemnosti, inventivnosti, radovednosti in pogumu žensk, ki spreminjajo naš svet in oblikujejo našo skupno prihodnost. Vsak dan ženske z inovativnim pristopom na igriv način spreminjajo pravila in z vseobsegajočo ustvarjalnostjo prispevajo k spremembi naših življenj ter izboljšujejo človeško razumevanje od astrofizike do nanotehnologije; od medicine do umetne inteligence in robotike.

Na ustvarjalnem področju, naj si bodo filmi, animacije, glasba, moda, oblikovanje, kiparstvo, ples, literatura, umetnost, ženske na novo osmišljajo kulturo, preizkušajo meje umetniškega in kreativnega izraza, ki nas potegne v nove svetove izkušenj in razumevanja.

Pomemben in navdihujoč prispevek številnih žensk širom sveta so gonilo sprememb našega sveta. Njihov pristop »zmorem« je inspiracija za vse. Njihovi izjemni dosežki so neprecenljivi za današnja dekleta, in zgled, da postanejo inovativna in ustvarjalna za jutri.

Bolj kot kdajkoli ženske prevzemajo vodstvene vloge, njihovi glasovi pa so vse bolj slišani v znanosti, tehnologiji, poslovnem svetu in umetnosti. To je dobra novica. S sodelovanjem žensk z moškimi krepimo celotno človeštvo in izboljšujemo našo sposobnost bogatenja skupne kulture, blagostanja in razvijamo učinkovite rešitve, ki lajšajo revščino, povečujejo svetovno zdravje in varujejo okolje.

Čas je zrel, da pokaže pot naprej za zagotovitev povečevanja števila žensk in deklet po vsem svetu, da so prisotne v inovativnosti in ustvarjalnosti. To je pomembno. Letošnje praznovanje dneva intelektualne lastnine je priložnost, da poudarimo, kako sistem intelektualne lastnine lahko podpira inovativne in ustvarjalne ženske (pa tudi vse) v njihovem prizadevanju za oživitev idej na trgu.

Pridružite se pomenku na družabnih omrežjih z uporabo #worldipday in delite vaše mnenje o ženskah izumiteljicah in ustvarjalkah, ki spodbujajo spremembe blizu vas!

Vsem ženskam, skladateljicam, avtoricam, glasbenicam: hvala za vaš doprinos k bogatenju naše kulture.
 
Sledite nam