Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Evropa je glasovala za avtorsko zakonodajo!

 • 69

12. 9. 2018. Združeni ustvarjalni sektor Evropske unije pod okriljem CISAC in GESAC pozdravlja glasovanje v Evropskem parlamentu za sprejetje avtorske direktive in poziva vlade širom po svetu, naj to upoštevajo.

12. september – odločilen dan za evropske ustvarjalce

 • 61

12. 9. 2018 bo Evropski parlament glasoval o avtorski direktivi, kar bo imelo bistvene posledice za nadaljnji razvoj avtorske zakonodaje in zagotavljanje izključnosti pravice avtorjev oz. ustvarjalcev do avtorskega honorarje v digitalnem okolju.

Letno poročilo Združenja SAZAS k.o. za leto 2017

 • 1

Letno poročilo Združenja SAZAS k.o. za leto 2017 vsebuje celovit pregled delovanja in poslovanja združenja v l. 2017.

Vsebina poročila:

 • Predstavitev društva
 • Poročilo o aktivnostih v poslovnem letu 2017
 • Računovodsko poročilo in pojasnila k računovodskim izkazom
 • Poročilo o uporabi sredstev iz namenskih skladov
 • Poslovni partnerji
 • Izjave o nasprotju interesov
 • Revizorjevo mnenje
 • In memoriam.

Marcel Škerjanc, poslovodstvo, je v uvodnem nagovoru izpostavil:

»Z dokončno uveljavitvijo Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic – ZKUASP, konec oktobra 2017, se je postavil nov mejnik v 25-letni zgodovini društva, ki je celovito pretresel ustroj organizacije. Združenja SAZAS v strukturni obliki upravljanja in vodenja, kot je bilo ustanovljeno l. 1993 s strani slovenskih skladateljev in avtorjev glasbe, ni več.

Ukinja se Upravni odbor, katerega člani so bili visoko kompetentni avtorji, ki so s svojim neprecenljivim znanjem tako iz kolektivnega upravljanja pravic kot zlasti iz glasbenega ustvarjanja smelo vodili svojo organizacijo, Združenje SAZAS, za dobrobit glasbe. V 25-letni zgodovini so nanizali vrsto poslovnih uspehov in zagotovili, da je njihova organizacija postala najbolj učinkovita kolektivna organizacija v Sloveniji. V tujini, zlasti v regiji srednje in vzhodne Evrope, pa velja za zgled in je referenca učinkovitega, sodobnega in tehnološko naprednega poslovnega partnerja za kar se Iskreno zahvaljujem tudi predhodnim članom organov vodenja in upravljanja.

Ukinja se Glasbeni odbor, ki je (bil) vitalni strokovni organ, saj so njegovi člani s svojim neprecenljivim znanjem vrhunskih glasbenikov nudili bogato podporo strokovni službi za zagotavljanje eksaktnosti ključni poslovni dejavnosti Združenja, t. j. dokumentiranje avtorskih del.

Ostaja pa Skupščina članov, Vaša ključna priložnost, na kateri boste spoštovane članice in spoštovani člani, odločali o svoji lastnini. Želim si, da bi bilo naše sodelovanje plodno in da s skupnimi močmi vzdržujemo in nenehno izboljšujemo nivo kolektivnega upravljanja vaših pravic. Verjamem v dobro sodelovanje.«

Letno poročilo Združenja SAZAS k.o. za leto 2017

Prihodnost avtorske zakonodaje – vabilo na okroglo mizo

Petek, 31. 8. 2018 ob 11. uri, Ljubljana: Maxi klubski salon, 1. nadstropje.

 • 143

Slovenska tiskovna agencija (STA) vabi na okroglo mizo z naslovom Kakšna je prihodnost avtorske pravice v EU?, ki bo v petek, 31. avgusta 2018, ob 11. uri v ljubljanskem Maxiju (1. nadstropje), Trg republike 1, v Maxi klubskem salonu.

Vabilo na 2. zasedanje Skupščine Združenja SAZAS k.o.

 • 192

Spoštovane članice, spoštovani člani Združenja SAZAS k.o.

Vljudno vas vabimo na 2. zasedanje Skupščine Združenja SAZAS k.o., ki bo v četrtek, 30. avgusta 2018 ob 17.30 uri, v Austria Trend Hotelu Ljubljana v dvorani HORUS, Dunajska cesta 154, Ljubljana (ob izvozu s severne obvoznice).

Objava obračunov na portalu Moj SAZAS

 • 277

Spoštovane avtorice, spoštovani avtorji in imetniki pravic,

obveščamo vas, da bodo obračuni, ki so bili izvedeni v ponedeljek, 6.8.2018, na portalu Moj SAZAS na voljo od četrtka, 9.8.2018.

Hvala za razumevanje.

 

Obračuni iz naslova pravice radiodifuznega oddajanja (radijsko oddajanje in ne-interaktivna spletna uporaba), pravice javnega predvajanja s fonogrami in videogrami (razredi 501, 502, 505, 506 in 507)

 • 402

Spoštovane avtorice, spoštovani avtorji in imetniki pravic,

obveščamo vas, da so bili 6. 8. 2018 izvedeni naslednji obračuni:

 • RB 2017 Radijsko oddajanje,
 • TO 2017 Radio v javnih prostorih,
 • RT 2017 Radiodifuzna retransmisija radijskih programov,
 • PC 2017 Mehanična glasba v javnih prostorih (brez razredov 503 in 504) in
 • OB 2017 Ne-interaktivna spletna uporaba.

Izplačila avtorskih honorarjev iz naslova navedenih obračunov so bila nakazana avtorjem in imetnikom pravic 6. 8. 2018 oziroma bodo nakazana v skladu z izstavljenimi računi.

Obračun mehaničnih pravic 2017

 • 377

Spoštovane avtorice, spoštovani avtorji in imetniki pravic.

Obveščamo Vas, da je pripravljen obračun avtorskih honorarjev za mehanične pravice 2017.

II. mednarodni natečaj kompozicije za kitaro – America 2018

 • 182

Center za kitaro Latinske Amerike razpisuje II. Mednarodni natečaj za kompozicijo za kitaro, America 2018. Zmagovalec prejme 1.000 USD, glasbeno delo pa lahko prijavite do 30. 8. 2018 (prijavnina znaša 55 USD).

.

ISC 2018 – Mednarodni natečaj avtorske glasbe 2018

International Songwriting Competition (ISC) – rok za prijavo: 19. 9. 2018

 • 405

ISC - International Songwriting Competition je letni mednarodni natečaj avtorske glasbe, katerega poslanstvo je zagotavljanje priložnosti tako uveljavljenim kot še neuveljavljenim avtorjem, izvajalcem, glasbenikom, da njihove skladbe sliši strokovna in mednarodno uveljavljena glasbena arena.

Z Združenjem SAZAS na Jazz Kamp Kranj 2018

Združenje SAZAS bo 20 udeležencem kampa krilo strošek kotizacije

 • 833

Spoštovane glasbenice, spoštovani glasbeniki, ljubitelji jazza.

Zaradi izjemnega odziva preteklih udeležencev in njihovega navdušenje bo Združenje SAZAS tudi letos 20 glasbenikom krilo strošek kotizacije za udeležbo na Jazz Kampu Kranj.

Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo – uspešen zaključek 4. sezone

 • 282

V organizaciji Radia Ptuj in Štajerskega tednika so že 4. leto zapored otroci osnovnih šol iz Podravja prepevali pesmi vseh zvrsti v slovenskem jeziku: od ljudskih, narodnih, do zabavnih.

EU glasovanje o avtorski zakonodaji: izgubljena priložnost, a iskanje pozitivne rešitve za ustvarjalce se nadaljuje

 • 165

Pariz, 5. 7. 2018. Evropski parlament je glasoval proti osnutku avtorske direktive Evropske unije. Direktiva bi uredila ključno pomanjkljivost na digitalnem trgu.

Glasovanje o avtorski direktivi v Evropskem parlamentu tik pred vrati – vstanite za svoje pravice: peticija in video kampanja

Glasovanje v četrtek, 5. 7. 2018 ob 12 uri – sprejema se najpomembnejša avtorska zakonodaja zadnjih 20 let

 • 244

Odbor Evropske komisije JURI je glasoval za predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah in tako podprl tudi dopolnitve k 13. členu, ki je trenutno najpomembnejši, saj urejuje pravice v spletnem okolju na do avtorjev in imetnikov pravic ter ustvarjalcev veliko pravičnejši način.

Poslovni partner Združenja SAZAS tudi letos odlikovan z visokim priznanjem za poslovno odličnost

Skupina stroka.si imenovana za Microsoftovega partnerja leta v Sloveniji za leto 2018

 • 157

Ljubljana, 18. junij 2018. Skupina stroka.si je prejela priznanje 2018 Microsoft Country Partner of the Year Award for Slovenia. Podjetje je priznanje prejelo skupaj z najboljšimi Microsoftovimi partnerji na svetu, saj je prikazalo odličnost pri inovacijah in uvedbi rešitev za stranke na temelju Microsoftove tehnologije.

Izplačilo obračuna avtorskih honorarjev iz naslova Javnega izvajanja za velike koncerte in prireditve, ki so bile plačani v prvem štirimesečju leta 2018

 • 213
Spoštovane avtorice in avtorji, spoštovani imetniki pravic,
obveščamo vas, da je Združenje SAZAS k.o. pripravilo obračune avtorskih honorarji iz naslova Javnega izvajanja za velike koncerte in prireditve, ki so bile plačane v prvem štirimesečju leta 2018.

Art-football 2018 - Mednarodni festival nogometa in glasbe

Srebro v glasbenem delu, nogometaši 6. na svetu

 • 309

Moskva, 25. 5.–3. 6. 2018. Mednarodni festival nogometa in glasbe Art-football je bil prvič organiziran v Rusiji l. 2007 v Sočiju, čeprav se je ideja zanj porodila že mnogo prej. Danes pa je postal močno odmeven in prepoznaven festival, saj promovira ideje dobrote in človečnosti. Slogan festivala je Pod zastavo dobrote - Under the flag of Kindness, s pomočjo katerega zbirajo sredstva za zdravljenje resnejših bolezni otrok.

Glasbenice z vsega sveta za človekove pravice

Glasba ustvarjalk je ključni del svetovne dediščine; prijava na natečaj do 30. 6. 2018!

 • 147

Glasba ustvarjalk je ključni del svetovne dediščine; prijava na natečaj do 30. 6. 2018!

Temeljna vloga žensk pri ustvarjanju in prenosu otipljive in neotipljive kulturne dediščine in ustvarjanju ter podajanju glasbe pripada ne le ljudem ali kulturi, temveč celotnemu človeštvu.

10. mednarodni natečaj »La Mancha Guitars« v okviru Dnevov kitare za otroke in mlade v Saarlandu

Rok za prijavo na natečaj: 23. november 2018

 • 177

V okviru Dnevov kitare za otroke in mlade v Saarlandu (Gitarrentage fuer Kinder und Jugentliche im Saarland) organizator razpisuje že 10. mednarodni natečaj za avtorsko skladbo za kitarske sestave.

Na zasedanju Generalne skupščine CISAC enotni v prizadevanju za krepitev pravic avtorjev

 • 165

Varšava, 1. 6. 2018. Letošnje zasedanje Generalne skupščine CISAC, ki enkrat letno združi predstavnike vseh svojih 239 članic, kolektivnih organizacij avtorjev in skladateljev, je letos gostilo poljsko sestrsko društvo ZAiKS. Ne gre za naključje, saj ZAiKS obeležuje 100-letnico svojega obstoja in je ena od ustanoviteljic mednarodne konfederacije CISAC (ustanovljena l. 1926, v Parizu).

Vabilo na 1. zasedanje Skupščine Združenja SAZAS k.o.

 • 257

Spoštovane članice, spoštovani člani Združenja SAZAS k.o.

Vljudno vas vabimo na 1. zasedanje Skupščine Združenja SAZAS k.o., ki bo v sredo, 27. junija 2018 ob 17.00 uri, v Austria Trend Hotelu Ljubljana v dvorani HORUS, Dunajska cesta 154, Ljubljana (ob izvozu s severne obvoznice).

Poziv avtorjem: sporočite Evropski uniji, da vam je mar za vaše pravice – pridružite se peticiji

Peticija za pravični internet - Make internet fair, 21. 6. 2018 glasovanje v Evropskem parlamentu

 • 285

Vodilna globalna mreža avtorskih kolektivnih organizacij CISAC poziva vse svoje članice, kolektivne organizacije avtorjev, da vam, avtoricam in avtorjem posredujemo pomembno obvestilo, saj se v Evropski uniji odloča o vaših pravicah.

Gradimo boljšo prihodnost za ustvarjalce vseh repertoarjev - CISAC letno poročilo 2018

 • 201

CISAC, Mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev, je objavila Letno poročilo 2018, ki vsebuje celovit pregled aktivnost v l. 2017.

Ujemi priložnost – na Jazzinty pod pokroviteljstvom Združenja SAZAS

Novo mesto, od 13. do 18. avgusta 2018

 • 425

Jazzinty predstavlja jazz festival in glasbeno delavnico, ki vsako leto 3. teden v avgustu poteka v Novem mestu. Združenje SAZAS bo 16 mladim glasbenikom krilo strošek kotizacije, in sicer prvim štirim prijavljenim v vsaki od zgoraj navedenih kategorij.

Kaj imajo skupnega JRM, Sazas in ulica?

31. 5. 2018, 10–12 h, Zavod Bob, Robbova ul. 15, Ljubljana.

 • 182

Združenje SAZAS bo sodelovalo na dogodku z naslovom Kaj imajo skupnega JRM, Sazas in ulica?, ki bo potekal v četrtek, 31. 5. 2018 od 10. do 12. ure v Ljubljani v organizaciji Mreže Mlada ulica v sklopu Kolaža Mladosti – dnevi za mlade v Ljubljani.

Vabilo na delavnico o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic

Sreda 6. 6. 2018 ob 16.30. uri, Združenje SAZAS

 • 351

Vljudno vabljeni na delavnico o upravljanju avtorskih pravic, ki bo v sredo, 6. 6. 2018 ob 16.30. uri, na sedežu Združenja SAZAS k.o., Špruha 19, 1236 Trzin.

Izplačilo pripravljenih obračunov avtorskih honorarjev iz tujine, javnega oddajanja, kabelske retransmisije in Javnega izvajanja

 • 356

Spoštovane avtorice in avtorji, spoštovani imetniki pravic.

Obveščamo vas, da je Združenje SAZAS pripravilo več obračunov avtorskih honorarjev, ki so bili v sredo, 15. maja 2018, nakazani na račune avtorjev oziroma bodo plačani skladno z izstavljenimi računi.

Vroči mikrofon Vala 202 o problematiki nadomestil iz naslova privatnega kopiranja

 • 262

Ljubljana, 24. 4. 2018. Združenje SAZAS se je odzvalo povabilu novinarjev oddaje Vroči mikrofon Vala 202 RTV Slovenija, in podalo svoj pogled o (ne)urejenost kolektivnega uveljavljanja pravice do nadomestila, ki pripada skladateljem, avtorjem, ustvarjalcem in imetnikom pravice iz naslova reproduciranja

»avtorskih del za privatno in drugo lastno uporabo ter njihovo fotokopiranje prek obsega iz 50. člena ZASP« (9. člen Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic – ZKUASP).

Združenje SAZAS ohranja vodilno mesto med avtorskimi kolektivnimi organizacijami CEE regije

 • 233
Beograd, 4. in 5. april 2018. Letno zasedanje regionalnega odbora za Evropo Mednarodne konfederacije društev avtorjev in skladateljev – CISAC je tudi tokrat minilo na visoko strokovnem nivoju mednarodno uveljavljenih strokovnjakov s področja kolektivnega upravljanja z avtorskimi pravicami.

Združenje SAZAS podprlo snemanje videospota Hvala ne! Lee Sirk, slovenske predstavnice na Eurosongu 2018

 • 399

Združenje SAZAS je tudi letos podprlo snemanje uradnega videospota slovenske predstavnice na Eurosongu 2018.

V ponedeljek, 30. 4. 2018, ni uradnih ur

 • 285
Spoštovani, 
 
obveščamo vas, da v ponedeljek, 30. 4. 2018, ni uradnih ur.
 
Hvala za razumevanje

26. april – dan intelektualne lastnine letos posvečen ženskam v inoviranju in ustvarjalnosti

 • 339

Letošnji svetovni dan intelektualne lastnine, ki ga praznujemo 26. aprila, poteka pod geslom: Gonilo sprememb: Prispevek žensk k inovativnosti in ustvarjalnosti (ang. Powering change: Women in innovation and creativity).

Znani so zmagovalci natečaja »International Songwriting Competition 2017«

 • 325

19. april 2018. Znani so zmagovalci edicije natečaja za l. 2017! Veliko nagrado (Grand Prize) so prejeli: Nicholas Miller (bolj znan kot Illenium), Annika Wells, Kate Morgan, in Michael Biancaniello za pesem “Crawl Outta Love Ft. Annika Wells" iz t. i. EDM scene (elektronska plesna glasba).

In Memoriam: Aleksander Jakin

 • 232

Po hudi bolezni nas je zapustil avtor glasbe, kitarist in glasbenik Aleksander (Alan) Jakin (9. 9. 1952 – 16. 4. 2018).

Za smeh v otroških očeh – zahvala OŠ Nazarje

 • 233

Združenje SAZAS je tudi letos sodelovalo pri projektu Za smeh v otroških očeh Osnovne šole Nazarje, s katerim organizator skuša svojim učencem omogočiti »razvoj vseh njihovih potencialov in prižgati iskrice zadovoljstva, sreče in veselja.«

 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  HARRIS CALVIN FT. DUA LIPA ONE KISS
 • 2
  SOLER ALVARO LA CINTURA
 • 3
  CLEAN BANDIT FT. LOVATO DEMI SOLO
Sledite nam