Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Namenski skladi

Eno izmed pomembnih poslanstev kolektivnih organizacij je njihov vpliv na družbeno-ekonomsko in kulturno razsežnost intelektualne lastnine, ki ga največkrat udejanjajo s t. i. namenskimi skladi. Oblikovanje tovrstnih skladov je ključno za spodbujanje domače kulturne ustvarjalnosti oz. bogatitev repertoarja kolektivne organizacije, pa tudi za zagotovitev različnih spodbud za bolj dostojno življenje ustvarjalcev v tretjem življenjskem obdobju, ob nepričakovanih življenjskih preizkušnjah (zdravstvene težave, naravne nesreče ipd.)

Pomembnost kolektivnih organizacij sta prepoznali mednarodni medvladni organizaciji, ki delujeta v okviru Združenih narodov: WIPO in UNESCO

Združenje SAZAS ima dolgoletno tradicijo oblikovanja skladov in je skozi zgodovino podprlo številne odmevne in družbeno koristne projekte. Več o projektih, ki so bili podprti iz namenskih skladov si lahko preberete med novicami spodaj.

V l. 2011 je zgolj 17 kolektivnih organizacij iz 14 držav EU prispevalo skoraj 172 mio EUR za družbene in kulture aktivnosti - kar 3-kratno vsoto kulturnega proračuna Evropske unije (vir: GESAC)

Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) je na novo opredelil in reguliral namenske sklade. Kolektivna organizacija lahko v skladu s statutom oblikuje različne namenske sklade in jih mora oblikovati, če ima nerazdeljene avtorske honorarje. Višina vplačil v namenske sklade ne sme presegati 10 % zbranih avtorskih honorarjev.

Ustvarjalci - avtorji in imetniki pravic - prostovoljno in pomembno prispevajo k družbenemu in kulturnemu življenju, saj del svojih honorarjev namenjajo bogatitvi celotnega kulturnega sektorja in družbe.

Združenje SAZAS je na podlagi zakona, Statuta in Pravil o namenskih skladih oblikovalo tri namenske sklade, ki se s sklepom skupščine z dne 31. januar 2019 polnijo iz nerazdeljenih honorarjev:

 • Sklad za namen spodbujanja kulturno-umetniškega ustvarjanja in razširjanja novih avtorskih del na področjih, pomembnih za ohranjanje kulturne raznolikosti,
 • Sklad za izobraževalne namene,
 • Sklad za socialne namene;

O dodelitvi sredstev iz namenskih skladov odloča Poslovodstvo Združenja.
Poslovodstvo ugodi vlogi prositelja in odloči o višini dodeljenih sredstev, če prositelj izpolnjuje pogoje za dodelitev sredstev iz namenskih skladov.
Poslovodstvo vlogo zavrne, če prositelj ne izpolnjuje pogojev za dodelitev sredstev iz namenskih skladov ali če so sredstva namenskih skladov že izčrpana.

Sklad za namen spodbujanja kulturno-umetniškega ustvarjanja in razširjanja novih avtorskih del na področjih, pomembnih za ohranjanje kulturne raznolikosti

Sredstva iz sklada so namenjena pokrivanju stroškov, ki nastajajo z ustvarjanjem novih glasbenih del vseh žanrov in zvrsti ter stroškov, ki nastajajo z razširjanjem le teh. Mednje štejejo na primer (vendar ne izključno) stroški za nakup opreme, izdajanja plošč, snemanja videospotov in drugih promocijski materialov, učbenikov ali knjig s področja glasbe, krstnim uprizoritvam, …

Za sredstva iz sklada za namen spodbujanja kulturno-umetniškega ustvarjanja in razširjanja novih avtorskih del na področjih, pomembnih za ohranjanje kulturne raznolikosti lahko kandidirajo neuveljavljeni avtorji s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na podlagi razpisa, ki ga Združenje SAZAS objavi na svoji spletni strani.

Za neuveljavljenega avtorja glasbenih del šteje avtor, ki:

 • je imetnik avtorske pravice na glasbenem delu in je njegovo javno priobčeno delo del repertoarja Združenja ter njegovi letni prihodki iz naslova avtorskih honorarjev, prejetih s strani Združenja, v zadnjih petih zaporednih letih, v vsakem posameznem letu ne presegajo letne povprečne bruto plače v RS in
 • ni prejemnik visokega državnega priznanja za področje glasbene ustvarjalnosti.

Za neuveljavljenega avtorja se šteje tudi avtor, ki ne izpolnjuje vsaj enega od pogojev iz prejšnjega odstavka, vendar se želi uveljaviti v glasbenih zvrsteh izven svojega primarnega glasbenega ustvarjanja ali za uveljavitev na ozemljih izven RS.

Sklad za izobraževalne namene

Sredstva iz namenskega sklada za izobraževalni namen so namenjena za potrebe izobraževanja avtorjev in s tem ozaveščanje zainteresirane javnosti o pomenu avtorske pravice. Mednje štejejo na primer (vendar ne izključno) sofinanciranja stroškov kotizacij na izobraževalnih kampih, ustvarjalnih delavnicah, seminarjih, simpozijih, šolnin, štipendije ipd. s področja glasbenih del ali uveljavljanja in razumevanja avtorskih pravic.

Za sredstva iz sklada za izobraževalne namene lahko kandidirajo avtorji s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na podlagi razpisa, ki ga Združenje SAZAS objavi na svoji spletni strani.

Kolektivna organizacija mora v posebnem poročilu o uporabi sredstev namenskih skladov razkriti podatke o razporeditvi avtorskih honorarjev v namenske sklade, razdeljene po vrsti avtorskih pravic in vrsti uporabe, ter natančno obrazložiti porabo sredstev teh namenskih skladov z navedbo podatkov o prejemniku in višini sredstev, ki jih je prejel, ter navesti skupni znesek sredstev v namenskem skladu.

Sklad za socialne namene

Sredstva iz namenskega sklada za socialni namen so namenjena za potrebe izboljšanja socialnega položaja avtorjev ali za pomoč avtorjem ob izrednih dogodkih.

Sredstva se dodelijo na podlagi elektronske vloge, ki je dosegljiva na tej povezavi.

Ob dodelitvi sredstev iz namenskega sklada Združenje in prejemnik skleneta pisno pogodbo, ki podrobneje določa namen in način upravičene porabe dodeljenih sredstev. O načinu porabe dodeljenih sredstev mora prejemnik Združenju predložiti ustrezna dokazila, kot so ta določena v pogodbi. Glede oblike, vsebine in učinkov pogodbe se uporabljajo splošna pravila pogodbenega prava. Če prejemnik sredstev iz namenskih skladov krši določila pogodbe iz prvega odstavka tega člena, lahko Poslovodstvo odloči, da se prejemniku v določenem časovnem obdobju, ki ne sme biti daljše od petih (5) let, ne more ponovno dodeliti sredstev iz namenskih skladov.

Namenski skladi - novice

Art-football 2018 - Mednarodni festival nogometa in glasbe

Srebro v glasbenem delu, nogometaši 6. na svetu

 • 4108
Art-football 2018 - Mednarodni festival nogometa in glasbe

Moskva, 25. 5.–3. 6. 2018. Mednarodni festival nogometa in glasbe Art-football je bil prvič organiziran v Rusiji l. 2007 v Sočiju, čeprav se je ideja zanj porodila že mnogo prej. Danes pa je postal močno odmeven in prepoznaven festival, saj promovira ideje dobrote in človečnosti. Slogan festivala je Pod zastavo dobrote - Under the flag of Kindness, s pomočjo katerega zbirajo sredstva za zdravljenje resnejših bolezni otrok.

Slovenija se je Art-Footbala prvič udeležila l. 2013; Združenje SAZAS pa je večkrat podprlo sodelovanje slovenskih avtorjev in glasbenikov. Tudi letos. V nadaljevanju krajši pregled dogajanja, ki ga je pripravil Nani Matjašič, kapetan slovenske reprezentance.

Slovenski nogomet: tri zmage, dva poraza

Letošnja bera slovenske reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu Art-football v Moskvi je tri zmage in dva poraza ter končno 6. mesto izmed 16 ekip.

Humane zvezdice – Art-Football ekipa Slovenija na prvi tekmi niso bili v popolni postavi, saj se jim je šele po tekmi z Rusijo priključilo pet igralcev. Kljub temu so odlično parirali srebrni ekipi iz letošnjega svetovnega prvenstva. Nato so sledile tri zaporedne zmage, ki so terjale svoj davek, saj so zaradi poškodb, v zadnji tekmi, imeli le deset zdravih igralcev.

Odlično so zaigrali proti Belorusiji, za katero je igral tudi nekdanji zvezdnik Arsenala in Barcelone, Aleksander Hleb in jo premagali s 3:2. Sledila je odlična partija proti lanskoletnim svetovnim prvakom, reprezentaci Kazhstana, ki so jo naši fantje premagali kar s 4:1. Nato pa v svojem četrtem nastopu preprosto navdušili in po zaostanku z 0:3, osem minut pred koncem srečanja, v zadnjih sekundah tekme izid izenačili in nato po streljanju enajstmetrovk premagali odlično Korejo z 9:8 in si tako zagotovili uvrstitev med najboljših šest ter nastop tudi na prihodnjem SP, leta 2019.

V zadnji tekmi, za peto mesto, pa je zdesetkana ekipa izgubila proti Argentini s 3:1. Kljub vsemu je šesto mesto izredno dober rezultat med 16 najboljšimi reprezentancami na svetu. Oba trenerja, tako Bojan Prašnikar kot Slaviša Stojanovič, sta odlično opravila svoje delo.

Svetovni prvaki so postali Romuni, ki so v finalu po 11-metrovakh premagali Rusijo, bron pa je osvojila Srbija, ki je v malem finalu ugnala Anglijo.

Za Slovenijo, ki jih sta jo tokrat vodila kar dva nekdanja selektorja, v prvem delu legendarni Bojan Prašnikar, v zaključnih bojih pa Slaviša Stojanovič, so zaigrali: Miro Todosovski, Uroš Šmigoc, Omar Naber, Robert Korošec, Aleš Tihec, Uroš Štefanič, Aljoša Debevec, Goran Stankovič, Damijan Švajncer Butinar, Bruno Krklec, Matevž Derenda, Nani Franc Matjašič, Miha Guštin Gušti, Enver Čirič, Gorazd Ademovič, Tomaž Strgar, Sašo Gačnik in nekdanji nogometni reprezentanti Suad Filekovič, Ermin Rakovič in Amir Karič.

V strokovnem vodstvu so bili športni direktor Mirnes Sišič, tehnični vodja Nenad Vasič, doktor Darko Taseski, fizioterapevt Nenad Nožič in sodnik Tilen Strgar.

»Presenečen sem nad kvaliteto nogometa, ki se lahko primerja z našo tretjo ligo. Nogomet je zelo popularen med umetniki in veliko je takih, ki odlično obvladajo igro z žogo. Organizacija je bila vrhunska, uživali smo na vsakem koraku. Odlični koncerti in spremljevalni program so nekaj posebnega. Bili smo prava ekipa in se že veselim novega srečanja z artisti iz celega sveta,« je povedal nekdanji nogometni reprezentant Amir Karič.

Rezultati Slovenije – SP Moskva 2018:

SLOVENIJA : RUSIJA 1 : 2
SLOVENIJA : BELORUSIJA 3 : 2
SLOVENIJA : KAZAHSTAN 4 : 1
SLOVENIJA : KOREA 9 : 8 (3:3)
SLOVENIJA : ARGENTINA 1 :3

Srebro na glasbeni sceni

Tudi v glasbenem delu so bili naši fantje več kot odlični. Srebrna medalja med pevci iz 23 držav je imeniten dosežek. Nacionalni nastop naše izbrane vrste je bil med najboljšimi na festivalu.

Omar Naber, Gorazd Ademovič - Gaggo, Matevž Derenda, Miro Todosovski, Sašo Kuzmanovič in Sašo Gačnik Svarogov so navdušili s svojim nastopom in petjem. Vrhunska izvedba in navdušenje domačega občinstva so najboljše potrdilo izjemnega nastopa naših glasbenikov v ruski prestolnici.

Posebno nagrado, tudi srebrno, za pevske dosežke, je prejel še Omar Naber. Dvakratni udeleženec Evrovizije je tudi tokrat ogrel moskovska srca. Odlično je odpel svoj del slovenskega koncerta in briljiral na zaključni slovesnosti, ter dokazal, da mu tudi igra z okroglim usnjem, ni ovira.

»Moskva je zakon! Odličen ambient, druženje z umetniki iz vsega sveta, polna energije in prijaznih ljudi. Zares sem užival. Imeli smo odlično ekipo in mislim, da smo pustili zelo dober vtis na vseh področjih,« je ob vrnitvi iz ruske prestolnice dejal Omar.

Na otvoritveni slovesnosti je na velikem moskovskem odru navdušil nekdanji član skupine Big Foot Mama in avtor njihovih največjih uspešnic, Miha Guštin Gušti.

Rostfrajerji "zažgali" Moskvo

Slovenska rock skupina Rostfrajeri je s svojim klasičnim rokerskim nastopom dobesedno "zažgala" moskovske ljubitelje rocka. Vojko Sfiligoj, Tone Košmrlj, Janez Hvale in Dare Petrič so imeli fantastični koncert na velikem moskovskem odru.

Direktor glasbenega dela festivala Dymitry Danilov je bil več kot navdušen:

"Fantastično! Hvala vam za imeniten glasbeni večer. To je dodana vrednost festivala. Odlično!« Stari klasični rock je tokrat v slovenski izvedbi zvenel naravnost osvežujoče in fantastično. Slovenski nastop Rostfrajerjev lahko primerjam s tistimi iz preteklosti, ko so na tem odru nastopili Nazareth, Uriah Heep, Deep Purple ali Fools Garden. Upam, da se prihodnje leto spet vidimo!«

Playing Men na moskovskemk platnu

Filmsko delo režiserja Matjaža Ivanišin "Plajing Man" je odlične kritike prejel tudi v Rusiji. Nasploh so ruski ljubitelji filma bili navdušeni nad njegovo noviteto in drugačnostjo. Skupaj z direktorjem fotografije Gregorjem Božičem sta dokumentarec, ki je prejel »Zlato palmo«, predstavila moskovskemu občinstvu.

Dobrodelnost

Art football pa ni samo nogomet, glasba, film in umetnost različnih profiev, temveč tudi velika dobrodelna akcija.

Humane zvezdice – Art-football team Slovenija so humanitarni organizaciji "Pod zastavo dobrote", na dan otroka predali 35 otroških kompletov dresov za najmlajše in nastopili na dobrodelnem koncertu. Za tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. Čestitke fantje!

Cirkus – prvič tudi slovenski nastop

Letos so na Art festivalu dobili priložnost tudi cirkuški umetniki, ki so nastopili na odru znamenitega moskovskega cirkusa. Naš barve sta zastopala Blaž Slanič in Filip Kržišnik, bolj znana kot F&B Acrobatics, ki sta očarala strogo moskovsko publiko in prejel aplavz na odprti sceni.

Za konec nogometna »poslastica«

Ob koncu svetovnega nogometnega prvenstva Art-football 2018 je sledila poslastica. Na stadionu Lokomotive so v spektakularni tekmi med ruskimi zvezdami in pomembneži – zaigrali so kar trije ruski ministri proti izbrani ekipi sveta (World team) – zaigrali tudi trije slovenski reprezentanti: pevec Matevž Derenda, ki ga kmalu čaka premiera v »muzikalu« Briljantina, nekdanji plesalec v akrobatskem rocknrolu Aljoša Debevec in kapetan naše reprezentance Nani Matjašič, ki je bil kot prvi Slovenec tudi kapetan reprezentance sveta.

Tudi ta tekma je imela velik humanitarni naboj, saj so organizatorji zbrali kar milijon evrov za bolne otroke.

Promocijske aktivnosti Združenja SAZAS

Združenje SAZAS je sredstva iz Sklada za promocijo kulturnih dejavnosti z namenom spodbujanja in podpiranja slovenske glasbene ustvarjalnosti v skladu s Pravilnikom Sklada za promocijo kulturnih dejavnosti Združenja SAZAS doslej med drugim dodelilo za:

 • sofinanciranje natisa edicij DSS v letih 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009;
 • Souvanovo nagrado za življenjsko delo piscu besedil narodnozabavne note v letih 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007;
 • Staretovo nagrado za kakovostno glasbeno ustvarjanje na področju narodnozabavne glasbe v letih 2004, 2005, 2006, 2007;
 • sofinanciranje  koncertov Komornega orkestra solistov DSS v letih 2005, 2006, 2007, 2008;
 • sofinanciranje nagrad in odmen avtorjem na festivalu MMS v letih 2005, 2006 in 2007;
 • jazz koncert slovenskih skladateljev v okviru festivala Slovenski glasbeni dnevi v letu 1996;
 • sofinanciranje festivala Jazz Kamp Kranj v letih 2005, 2006, 2007, 2008, 2009;
 • sofinanciranje poletne glasbene jazz delavnice in zaključnega koncerta v letih 2006, 2007, 2008, 2009;
 • sofinanciranje koncertov Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Hamburgu v letu 2007;
 • sofinanciranje dveh koncertov v okviru festivala Musica Danubiana;
 • festival Zlati petelin v letih 1997, 1998, 1999, 2000 in 2001;
 • sofinanciranje natisa edicije Mojih 50 – med festivali avtorja Bertija Rodoška;
 • sofinanciranje natisa knjige Vsi najboljši muzikanti avtorja Ivana Sivca;
 • sofinanciranje natisa edicije Zlata šestdeseta avtorjev Jureta Robežnika in Jožeta Privška;
 • sofinanciranje natisa edicije Slovenske ljudske pesmi avtorja Vitala Ahačiča;
 • podelitev nagrade zlati klopotec avtorjem najboljše narečne popevke na festivalu Vesela jesen;
 • sofinanciranje natisa edicije Song book avtorja Vlada Kreslina;
 • sofinanciranje natisa edicije Koračnice avtorja Vinka Štrucla;
 • sofinanciranje natisa edicije Henrika Neubauerja Vodič po baletih slovenskih skladateljev;
 • podelitev nagrade za najboljše besedilo na Festivalu narodnozabavne glasbe Slovenije – Vurberk 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009;
 • podelitev nagrade najlepša viža 2000 na prireditvi Slovenski slavček 2000;
 • podelitev nagrade za najboljše besedilo na Slovenskem festivalu domače zabavne glabe – Ptuj 2006, 2007, 2008, 2009;
 • podelitev nagrad za najboljše besedilo in za najlepšo melodijo na festivalu slovenske narodnozabavne glasbe Odmev z Boča v letih 2007, 2008; 
 • sofinanciranje akcij: razpis za nova glasbena dela, tekmovanje Vladimir Lovec – Ivan Šček, sklepni koncert Glasbenega julija na obali s krstnimi izvedbami mlajših slovenskih ustvarjalcev in srečanje s slovenskim skladateljem v okviru tabora za najobetavnejše mlade slovenske glasbenike Glasbeni julij na obali v letih 2001 in 2002;
 • podelitev prve nagrade strokovne žirije za najboljšo popevko na festivalu Slovenska popevka v letih 2001 in 2002;
 • podelitev nagrad za najboljše besedilo v narečju in za najboljšo melodijo na Festivalu narodnozabavnih viž v Škofji Loki v letih 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009;
 • podelitev avtorskih nagrad na festivalu narodnozabavne glasbe – Graška Gora 2007, 2008, 2009;
 • sofinanciranje zgoščenke otroškega pevskega zbora Slomškovega doma v Bazovici;
 • sofinanciranje edicije Ivana Sivca z naslovom Slovenija – zibelka narodnozabavne glasbe;
 • podelitev nagrade za najboljše besedilo na Festivalu narodnozabavne glasbe Slovenije – Lenart 2002;
 • organizacijo koncertov Recital pred slovenskim kulturnim praznikom in Serenada jazza v prostorih Združenja SAZAS v letu 2002;
 • sofinanciranje festivala Svetovni glasbeni dnevi septembra 2003, kjer je Združenje SAZAS nastopalo v vlogi generalnega sponzorja glasbenega programa;
 • sofinanciranje projekta Elektrostars v letu 2006;
 • sofinanciranje jubilejnega koncerta ob 30-letnici Mešanega pevskega zbora Blaž Potočnik v letu 2006;
 • sofinanciranje nekaterih projektov SGS v letih 2005 in 2006;
 • sofinanciranje nekaterih projektov ZSVGS v letih 2006 in 2007;
 • podelitev velike nagrade na 2. mednarodnem Avsenikovem tekmovanju harmonikarjev v letu 2007;
 • sofinanciranje izdaje albuma priredb slovenskih ljudskih pesmi v izvedbi skupine Igor in zlati zvoki v letu 2008;
 • sofinanciranje izdaje jubilejne zgoščenke ob 40-letnici umetniškega delovanja Klavirskega dua Dekleva v letu 2008;
 • sofinanciranje dveh koncertov Lojzeta Krajnčana s simfonično zasedbo in solisti v juniju 2008;
 • sofinanciranje prevoda libreta za opero "Brata" Alojza Ajdiča v letu 2008;
 • sofinanciranje štirih mednarodnih koncertov ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja skladateljice Brine Jež in koncert zborovske glasbe ob jubileju skladatelja Jakoba Ježa v letu 2008;
 • sofinanciranje dokumentarno-glasbene televizijske oddaje (filma) o glasbenem delu Aleksandra Mežka v Sloveniji in tujini v letu 2008;
 • sofinanciranje razpisov ob 15-letnici Združenja SAZAS v letu 2008;
 • sofinanciranje zgoščenke najuspešnejših skladb KOS DSS zadnjih let v letu 2009;
 • sofinanciranje prireditev "Prvi glas Gorenjske 2009" in "Prvi glasek Gorenjske 2009" v letu 2009;
 • sofinanciranje notne izdaje Sonetnega venca iz leta 1938 skladatelja Lucijana Marije Škerjanca v letu 2009;
 • sofinanciranje slavnostnega koncerta ob 90. obletnici prvega konservatorija na Slovenskem in 70. obletnici ustanovitve Glasbene akademije v letu 2009;
 • sofinanciranje koncertov iz ciklov Festine in festinice 2009;
 • sofinanciranje desetdnevnih festivalov Živa književnost in Dobimo se pred Škucem v letu 2009;
 • sofinanciranje koncerta Roka Goloba z Big Bandom RTV Slovenija in 11-člansko zasedbo Firm Soundation iz Los Angelesa v letu 2009;
 • podelitev nagrade za najboljšo melodijo na 1. festivalu pesmi o vinu v Ormožu v letu 2009;
 • sofinanciranje 11. festivala Slowind v letu 2009.
Sledite nam