Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

SAZAS

SAZAS povezuje avtorje glasbe z njenimi uporabniki

Glasba je dandanes vsepovsod prisotna in vpliva na naše vedenje: izboljša razpoloženje, nas motivira, nam polepša dan. Poslušamo jo v avtu, v službi, v trgovini, med rekreacijo, hodimo na koncerte, v bare ... S pojavom množičnih medijev in zlasti z razvojem digitalnih medijev je postalo nemogoče, da bi avtorji sami ugotavljali in sledili uporabo svojih del ter vsakokrat posebej dovoljevali uporabo svojih del uporabnikom, zato so se organizirali v kolektivne organizacije. Le-te so vitalnega pomena tako za avtorje kot uporabnike:

 • prvim omogočajo, da z organiziranostjo dosežejo bolj učinkovito upravljanje svoji pravic,
 • slednjim pa enostaven dostop do zaščitenega repertoarja z izdajo ustreznega dovoljenja in poenostavijo razumevanje kompleksne avtorske zakonodaje.
Kolektivne organizacije udejanjajo avtorsko zakonodajo in skrbijo, da je intelektualno, kreativno delo ustrezno vrednoteno v širši družbi.

Zavedati se moramo, da je celovito spremljanje uporabe del intelektualne lastnine, kamor spada tudi avtorsko glasbeno delo, oteženo zaradi tehnološkega napredka. Popolno delujoč sistem je utopija; v kolikšni meri pa je spoštovano, pa je odraz zrelosti družbe in širšega okolja, države, družbene podstati.

Več o poslanstvu, vrednotah in viziji Združenja SAZAS, k. o.


 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  SHEERAN ED PERFECT
 • 2
  AXWELL // INGROSSO MORE THAN YOU KNOW
 • 3
  CABELLO CAMILA FT. THUG YOUNG HAVANA
Sledite nam