Navigacija

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Aktualno

Novice in sporočila za javnost

Na zasedanju Generalne skupščine CISAC enotni v prizadevanju za krepitev pravic avtorjev

 • 425
Na zasedanju Generalne skupščine CISAC enotni v prizadevanju za krepitev pravic avtorjev

Varšava, 1. 6. 2018. Letošnje zasedanje Generalne skupščine CISAC, ki enkrat letno združi predstavnike vseh svojih 239 članic, kolektivnih organizacij avtorjev in skladateljev, je letos gostilo poljsko sestrsko društvo ZAiKS. Ne gre za naključje, saj ZAiKS obeležuje 100-letnico svojega obstoja in je ena od ustanoviteljic mednarodne konfederacije CISAC (ustanovitev l. 1926, Pariz).

V uvodnem nagovoru približno 200 udeležencem (med prisotnimi je bilo tudi Združenje SAZAS): ustvarjalcem in predstavnikom kolektivnih organizacij, je Jean-Michel Jarre, predsednik CISAC, poudaril:

CISAC je skupinsko delo. Skupaj lahko premikamo gore.

Zasedanje Generalne skupščine CISAC je ključni letni dogodek svetovne razsežnosti, ki omogoča celovit pregled aktivnosti minulega leta na področju ozaveščanja in krepitve pravic avtorjev in ustvarjalcev ter postavitev nadaljnjih ciljev za prihajajoče kampanje in aktivnosti na še višjem nivoju.

Čast otvoritve Generalne skupščine CISAC je pripadla predsedujočemu Upravnega odbora CISAC in direktorju SOCAN (kanadska kolektivna organizacija), Eric Baptistu:

Ustvarjalci ste motor programski opremi/softveru/ kreativnega gospodarstva. Mi smo tu, v tej sobi in v naših pisarnah, da zagotavljamo, da ustvarjalci čudovitega razvedrila in kulture prejmete pravično nadomestilo.

Trenutno CISAC vodi številne kampanje na svetovni ravni, s katerimi si prizadeva za pravičnejšo ureditev v sodobnem svetu, vključno s prenosom vrednosti (Transfer of Value), posodobitev zakonodaje na področju praznih nosilcev in zagotovitev poplačilne pravice za avdiovizualne avtorje za koriščenje del na spletu, kot tudi za strukturne spremembe v industriji z oživljeno kampanjo za enakopravnost spolov.

Na Generalni skupščini CISAC se tudi vsakoletno pregleda članstvo v konfederaciji, upravljanje in tehnološka orodja ter globalne politične in pravne prioritete. Prav tako se pregledajo aktivnosti svetov ustvarjalcev kot svetovno združen glas ustvarjalcev, vključno s sveti Writers & Directors Worldwide (pisatelji & režiserji) in International Council of Music Creators (Mednarodni svet glasbenih ustvarjalcev).

Sočasno z zasedanjem je bilo izdano tudi Letno poročilo CISAC 2018 /2018 CISAC Annual Report, ki odraža ključne aktivnosti konfederacije v preteklem letu. Prav tako so svoje aktivnosti predstavile regionalne pisarne v Afriki, Azijsko-pacifiški regiji, Evropi, Latinski Ameriki & Karibih ter Kanada/ZDA.

Skupščina se je zaključila s povabilom Haku Ide, predsedujočega japonski kolektivni organizaciji JASRAC ter s povabilom na naslednjo Generalno skupščino CISAC, ki bo potekala v Tokyu, 30. 5. 2019.

Avtor fotografije:Krzysztof Wojciewski; CISAC
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  HARRIS CALVIN & RAG'N'BONE MAN GIANT
 • 2
  DADDY YANKE FT. SNOW CON CALMA
 • 3
  KRALJ ZALA & ŠANTL GAŠPER SEBI
Sledite nam