Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Poročilo CISAC o globalno zbranih nadomestilih 2017

  • 3042
Poročilo CISAC o globalno zbranih nadomestilih 2017

Pariz, 15. 11. 2017. Višina globalno zbranih avtorskih nadomestil v l. 2016 je dosegla nov mejnik: 9,2 milijarde EUR zbranih nadomestil, kar pomeni 6 % rast glede na preteklo leto.

Pomembnejše ugotovitve Poročila o globalno zbranih nadomestilih za avtorje v l. 2016

Glasbeni sektor še naprej predstavlja najmočnejši segment po višini zbranih nadomestil in beleži 6,8 % rast – 8 milijard EUR. Najhitreje rastoči segment znotraj glasbe predstavljajo digitalni prihodki: 52 % rast. Prav tako so se zvišali prihodki za avdiovizualna in literarna dela, medtem ko drama in upodabljajoče umetnosti beležijo rahel padec.

Prihodki iz digitalne rabe vseh repertoarjev so se od l. 2012 skorajda potrojili in beležijo 51,4 % rast v l. 2016, kar predstavlja slabo milijardo EUR zbranih nadomestil, največjo rast v zadnjih petih letih. Na njihovo rast v največji meri vplivajo prihodki iz naročniških pretočnih (streaming) storitev.

Vendar pa digitalni prihodki še vedno predstavljajo zgolj 10,4 % vseh globalno zbranih nadomestil (948 mio EUR), ključno oviro za rast pa predstavljajo zanemarljivi prihodki iz spletnih platform, kjer uporabniki nalagajo vsebine (t. i. UGC – user generated content, kot npr. YouTube) .

TV- in RA-oddajanje še vedno predstavlja največji vir prihodkov nadomestil, saj prestavlja 42,8 % delež vseh nadomestil, sledijo mu živi nastopi in uporaba glasbe v ozadju v poslovnih prostorih (background music). V Evropi pa se je prvič zgodilo, da sta v glasbenem sektorju najmočnejša vira prihodkov živi nastopi in uporaba glasbe za ozadje v poslovnih prostorih (background music); prvič, da sta močnejša kot TV- in RA-oddajanje. To dejstvo odraža zdravo poslovno okolje živih nastopov ter velik pritisk na višino tarife s strani izdajateljev RA in TV programov.

Poročilo CISAC o globalno zbranih nadomestilih 2017 vključuje analizo podatkov za l. 2016, ki jih sporoča kar 239 članic CISAC, kolektivne organizacije avtorjev in skladatelje iz kar 123 držav – med njimi tudi Združenje SAZAS. Članice CISAC uveljavljajo pravice v imenu več kot 4 milijonov avtorjev, skladateljev in ustvarjalcev, za uporabo njihovih del na televiziji, radiu, v ozadju, žive nastope, digitalnem okolju, nadomestila za prazne nosilce zvoka in slike ter druge uporabe.

Ob izidu poročila je Gadi Oron, generalni direktor CISAC, dejal:

Letošnje poročilo odraža, da je sistem kolektivnega upravljanja pravic ustvarjalcev zanesljivo, uspešno in pripravljeno za še večjo rast. Veliki tradicionalni viri prihodkov, kot so izdajatelji RA in TV programov ter živi nastopi, ostajajo stabilni in močni. Nadomestila iz digitalnih virov se še naprej povečujejo in na nekaterih trgih celo prevzemajo druge vire prihodkov. Številke, ki jih z današnjim izidom poročila objavljamo, odražajo nepopustljiv trud naših društev, da so še bolj učinkovite, inovativne in da so gonilna sila za rast prihodkov.

Jean-Michel Jarre, predsednik CISAC in pionir elektronske glasbe, je zapisal:

Gre za izjemen sektor kulturne in gospodarske aktivnosti, ki je vreden neverjetnih 9 milijard EUR po celem svetu. Navkljub njegovi rasti so prihodki šele sedaj marsikje dosegli raven, kjer bi morali biti. Številne industrije, ki uporabljajo kreativne vsebine, znižujejo vrednost naših del. Preprost oris takšnega stanja je »prenos vrednosti (»transfer of value«, »value gap«) na digitalnem trgu, kjer platforme, kot so YouTube plačujejo avtorjem zgolj drobtinice. Ni večje prioritete, kot da danes nagovorimo vlade za rešitev za prenos vrednosti.

Združenje SAZAS zaseda 6. mesto na svetu

Združenje SAZAS je ponosno, da kljub majhnosti trga predstavlja pomemben člen učinkovitega uveljavljanja pravic avtorjev, skladateljev in imetnikov pravic, saj zaseda 6. mesto na svetu, o čemer smo že poročali.

CISAC Global collections report SAZAS Global Collections Report 2017, 14.

Global Collections Report (Poročilo o globalno zbranih nadomestilih), ki ga v zadnjem obdobju CISAC vsakoletno pripravi v treh jezikih (angleščini, francoščini, španščini) na osnovi podatkov, ki jih sporočajo njegove članice, avtorske kolektivne organizacije (med njimi tudi Združenje SAZAS), vse bolj postaja pomemben vir informacij o orisu stanja glede avtorskih nadomestil na svetovni ravni. Predstavlja verodostojno informacijo in edinstveno analizo zbranih nadomestil znotraj vseh petih različnih repertoarjev, ki jih njegove članice zastopajo.

Dokumenti za prenos

 
Sledite nam