Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

17. Regionalno zasedanje glasbenih avtorskih kolektivnih organizacij

  • 2144
17. Regionalno zasedanje glasbenih avtorskih kolektivnih organizacij

Skopje, 25. 10. 2017. Predstavnika Združenja SAZAS sta se udeležila 17. Regionalnega zasedanja glasbenih avtorskih kolektivnih organizacij s področja nekdanje Jugoslavije. Zasedanje je gostilo makedonsko društvo ZAMP Makedonija na svojem sedežu.

Z uvodnim nagovorom ga je otvoril makedonski minister za kulturo Robert Alagjozovski, ki je ministrski stolček prevzel junija 2017, sicer tudi sam literarni avtor in kulturni kritik, ter član Neodvisnih pisateljev Makedonije. V uvodnem nagovoru je poudaril pomembnost kreativnega sektorja in varstvo pravic intelektualne lastnine, tako s političnega kot kulturno strateškega vidika, ter predstavil prihajajoče spremembe zakona in prizadevanje vlade R Makedonije. S spremembo vlade je v Makedoniji opazna nova politična usmeritev, ki vodi k večjemu spoštovanju pravic intelektualne lastnine. V zadnjih letih so se zaradi nestabilnih političnih razmer in nepremišljenih političnih odločitev soočali s skorajšnjim razpadom sistema kolektivnega upravljanja avtorske in sorodnih pravic.

Glavnina razprave se je nato nadaljevala s poročanjem o ključnih spremembah avtorske zakonodaje, ki poteka praktično v vseh državah nekdanje Jugoslavije, bodisi zaradi izteklega roka za prenos direktive Evropske unije 2014/26/EU (Direktiva o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic ter izdajanju več ozemeljskih licenc za pravice za glasbena dela za spletno uporabo na notranjem trgu) v nacionalno zakonodajo (Slovenija, Hrvaška) bodisi zaradi procesov približevanja Evropski uniji (Srbija, Makedonija, Črna gora, Bosna in Hercegovina).

Slovenija je trenutno edina država, v kateri je spremenjena avtorska zakonodaja že v veljavi – Zakon o kolektivnem uveljavljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP), medtem ko na Hrvaškem še poteka 6-mesečni rok prilagoditve delovanja kolektivnih organizacij in drugih subjektov spremenjenim določilom avtorske zakonodaje. Tudi s tokratnega zasedanja ne moremo mimo dejstva, da ZKUASP s svojimi nekaterimi določili – zlasti ker po mnenju večine strokovnjakov prekomerno posega v pravice zasebne lastnine – predstavlja grožnjo učinkovitemu (nacionalno neodvisnemu) kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic.

Drugi del razprave pa se je osredotočil na izzive digitalnega okolja in možnosti učinkovitega (zlasti iz stroškovnega vidika) licenciranja kolektivnih organizacij v regiji, ki – v globalnem merilu – veljajo za kolektivne organizacije z manjšo ekonomijo obsega, ki pa imajo – po mnenju vseh prisotnih – edinstveno vlogo pri spodbujanju ustvarjanja novih vsebin, ki tvorijo pomemben del nacionalnega repertoarja države, v kateri delujejo.

Dogovorjeno je bilo, da bo naslednje zasedanje gostila bosanska kolektivna organizacija AMUS v Sarajevu, ki je letos postala članica CISAC.


Regionalno zasedanje je sodelovanje glasbenih avtorskih kolektivnih organizacij, držav Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Srbije in Slovenije, ki običajno poteka 2-krat letno. Ključno je za izmenjavo dobrih praks, izkušenj ter nadaljnjo poglabljanje odnosov in poslovnega sodelovanja s smotrom zagotavljanja čim bolj učinkovitega sistema kolektivnega upravljanja pravic avtorjev in skladateljev ter drugih imetnikov pravic na glasbenih delih.

 
Sledite nam