Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Združenje SAZAS sodelovalo na 11. Strokovnem srečanju gostincev

 • 394
Združenje SAZAS sodelovalo na 11. Strokovnem srečanju gostincev

Portorož, 27. 11. 2018. Združenje SAZAS je na povabilo organizatorja 11. Strokovnega srečanja gostincev, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Sekcije za gostinstvo in turizem, sodelovalo na dogodku s pozdravnim nagovorom poslovodje in predstavitveno stojnico.

Namen predstavitve dejavnosti Združenja SAZAS in njegovih storitev je bila umestitev pomembnosti uporabe glasbe v poslovnih objektih oz. prostorih, še zlasti v gostinski dejavnosti, saj prinaša dodano vrednost primarni poslovni dejavnosti. Dokazano je, da glasba pomembno vpliva na vedenje in razpoloženje gostov in je kot taka nepogrešljiva pri zagotavljanju kar se da vrhunskega doživetja storitve.

Združenje SAZAS je namreč kolektivna organizacija, ki uporabnikom – med njimi so gostinci izjemno pomemben segment – zagotavlja enostaven dostop do avtorsko zaščitenega svetovnega glasbenega repertoarja. Uporabnik si namreč z dovoljenjem Združenja SAZAS zagotovi zakonito uporabo praktično celotnega svetovnega glasbenega repertoarja, po enotni ceni – to pomeni da, istovrstni uporabniki plačujejo enako višino avtorskega nadomestila za uporabo glasbe v svojih poslovnih prostorih.

Zbranim udeležencem strokovnega srečanja je Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem in predsednik Upravnega odbora, predstavil Združenje SAZAS kot »dobavitelja svetovnega glasbenega repertoarja, katerega pomembnost je potrebno razumeti«. Po njegovih navedbah ugotavljajo, da ima glasba pomembno vlogo tudi v gostinstvu in turizmu, zato si je potrebno zagotoviti zakonito rabo glasbe.

Na njegovo povabilo in izhodiščno misel se je nato navezal poslovodja Združenja SAZAS, Marcel Škerjanc, ki je med drugim izpostavil:

»Združenje SAZAS se ponaša z odličnimi rezultati, saj v regiji srednje in vzhodne Evrope že nekaj let zaseda 1. mesto, na svetovni ravni pa zavidljivo visoko, 6. mesto med avtorskimi glasbenimi kolektivnimi organizacijami. To je rezultat dobrega preteklega dela, ki ga vseskozi nadgrajujemo. Na tem odru stojim ponosno, saj na osnovi trdega dela mojih predhodnikov, ki so bili sposobni avtorsko pravico v Sloveniji ponesti tudi v svet, skupaj z vami soustvarjamo uspešne (slovenske) poslovne zgodbe. Hvala vam za zaupanje.«

11. Strokovno srečanje gostincev je potekalo dva dneva v Portorožu, in sicer 26. in 27. 11. 2018. Dogodek je postregel z bogatim programom: z izobraževalnimi in strokovnimi vsebinami, ki so se vseskozi prepletale z edinstvenimi kulinaričnimi poudarki ter se zaključil s podelitvijo priznanj. Predstavljen pa je bil tudi projekt Evropske gastronomske regije 2021, primer dobre prakse povezovanja in sodelovanja »Kulinarične Haloze«, pogovor z mladimi gostinci pa je vodil Bine Volčič, izšolan kuhar (chef) z diplomo na inštitutu Le Cordon Bleu v Parizu.

V okviru dogodka je Združenje SAZAS pripravilo tudi Vodič za uporabnike glasbe v poslovne namene in občasno organizacijo prireditev, ki na enostaven način vodi uporabnika do pridobitve ustreznega dovoljenja Združenja SAZAS.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  MENDES SHAWN & CABELLO CAMILA SENORITA
 • 2
  TONES AND I DANCE MONKEY
 • 3
  KYGO & HOUSTON WHITNEY HIGHER LOVE
Sledite nam