Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Pravični internet - Peticija evropskih avtorjev in ustvarjalcev

 • 657
Pravični internet - Peticija evropskih avtorjev in ustvarjalcev

Avtorji in ustvarjalci pozor! 

Stopite v bran vašim pravicam – pridružite se vseevropski peticiji avtorjev, umetnikov in ustvarjalcev »Make internet Fair« – Naredimo pravični internet.  

Le še nekaj tednov je ostalo pred glasovanjem Evropskega parlamenta o direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu (Directive on Copyright in the Digital Single Market). Glasovanje je predvideno za 27. 3. 2018.  

Ker je še vedno čas, da odločevalci slišijo tudi vaš glas za pravično ureditev vaših pravic v digitalnem okolju, ste vabljeni, da se pridružite vseevropski peticiji

Komisija je upoštevala glas avtorjev, ustvarjalcev in umetnikov l. 2016 in tako predlagala uravnoteženo avtorsko zakonodajo, vendar so: 

nekateri člani Evropskega parlamenta pripravljeni narediti karkoli, da se ustvarjalcem prepreči prejemanje pravičnega nadomestila za spletne uporabe njihovih kreativnih vsebin. 

Peticiji za pravični internet – Make Internet Fair – se je pridružilo že več kot 9.000 ustvarjalcev s cele Evrope, ki pozivajo njihove izvoljene predstavnike, da glasujejo pravično.  

Podpisnikom peticije se lahko pridružite na spletni strani Make Internet Fair, kjer so na voljo vse informacije o peticiji v 5 jezikih: angleščini, francoščini, nemščini, španščini in italijanščini.

Ključno sporočilo Evropski uniji je zavzemanje za popravilo že povzročene škode zaradi t. i. vrednostnega razkoraka (ang. »value gap« oz. »transfer of value«). Izpostavljamo iz pisma:

»Prihajajoča avtorska zakonodaja je vaša priložnost, da ustavite neurejenost spletnih platform: Zato vas pozivamo, da: 

 • razjasnite, da so UUC platforme (spletne platforme, na katere uporabniki nalagajo vsebine t. i. User Upload Content), kot je You Tube, vključene v reproduciranje in dajanje naših del na voljo javnosti v skladu z avtorsko zakonodajo. 
 • Zagotovite, da se režim nezavezanosti zaradi določil varnega pristana ne nanaša na njih, saj so le-ta mišljena zgolj za tehnološke posrednike. 

Pravičen in uravnotežen pristop Evropske komisije do izpostavljene problematike je bil korak v pravo smer. Računamo na Evropski parlament in Evropski Svet, da bosta to nadgradila in tudi v prihodnje razvijala rešitev, ki jo predlaga Komisija za zagotovitev trajnostnega okolja za vse.« 

Na podpis peticije Make Internet Fair

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  AVA MAX SWEET BUT PSYCHO
 • 2
  RONSON MARK FT. CYRUS MILEY NOTHING BREAKS LIKE A HEART
 • 3
  PANIC! AT THE DISCO HIGH HOPES
Sledite nam