Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Namenske sklade za spodbujanje kulturne ustvarjalnosti in socialne ali izobraževalne namene, kot je določeno v novem ZKUASP, bo moč oblikovati šele leta 2020

 • 1589
Namenske sklade za spodbujanje kulturne ustvarjalnosti in socialne ali izobraževalne namene, kot je določeno v novem ZKUASP, bo moč oblikovati šele leta 2020

Trzin, 27. 12. 2018. Vse avtorje, imetnike pravic in prositelje, ki se obračajo na Združenje SAZAS k.o. z vlogami za črpanje sredstev iz namenskih skladov, obveščamo, da zaradi spremembe avtorske zakonodaje in pravne nejasnosti oblikovanje skladov za leto 2018 ni bilo mogoče.

Razlaga

Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP), sprejet 22. 9. 2016, ki je stopil v veljavo mesec dni kasneje, kolektivne organizacije pa so morale svoje poslovanje z določili zakona uskladiti v roku enega leta (do 22. 10. 2017), namreč povsem na novo ureja namenske sklade in določa način priliva denarnih sredstev v le-te.

Zaradi ohlapnih zakonskih določb, ki omogočajo različne interpretacije, s čimer je ustvarjena pravna negotovost, Združenje SAZAS pravno nesporno lahko oblikuje zgolj namenske sklade iz enega vira, to so nerazdeljeni avtorski honorarji.

Ker pa nerazdeljeni avtorski honorarji pridobijo tak pravni status šele po izteku 3-letnega zastaralnega roka, bo prvič moč oblikovati namenske sklade šele v letu 2020, po izvedenih vseh zakonsko predpisanih ukrepih in rokih.

Združenje SAZAS, ki v svetu velja za uveljavljeno in učinkovito kolektivno organizacijo, je zakonodajalca vseskozi opozarjalo na šibkosti sprejetega zakona, ki žal, ponovno zavira razvoj pomembnega poslanstva kolektivnih organizacij: spodbujanje kulturne ustvarjalnosti z namenskimi skladi za ohranjanje kulturne raznolikosti.

V Evropi so avtorske kolektivne organizacije v l. 2015 investirale kar 220 milijonov sredstev iz namenskih skladov za razvoj evropske kulture (približno 4 % vseh zbranih nadomestil) – več kot znaša kulturni proračun Evropske unije. Uveljavljena praksa držav, članic Evropske unije je, da sredstva iz namenskih skladov dodelijo različnim projektom: od socialnih skladov (pokojnine, finančna pomoč v primeru bolezni ipd.) do kulturnih: razvoj talenta, izobraževanja, festivali, koncerti, izdaje edicij itd.

Združenje SAZAS obžaluje, da v Sloveniji že več let ni zagotovljene sistemske rešitve, ki bi kolektivnim organizacijam pravno nedvoumno zagotovile uresničevati pomembno družbeno poslanstvo s pomočjo namenskih skladov. Pri tem še posebej poudarjamo, da gre za, po našem mnenju, grob poizkus posega v zasebno lastnino.

Pogled naprej

Pričujoča tematika je zelo kompleksna in zahteva obravnavo ter soglasje članov skupščine. Združenje SAZAS k.o. tako predvideva sklic skupščine v pričetku leta 2019, na kateri se bo obravnavalo tudi omenjeno tematiko.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  TOPIC FT. A7S BREAKING ME
 • 2
  LADY GAGA & GRANDE ARIANA RAIN ON ME
 • 3
  DUA LIPA BREAK MY HEART
Sledite nam