Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Na Generalni skupščini CISAC o prihodnosti kreativnega sektorja

 • 8 junij 2017
 • 344
Na Generalni skupščini CISAC o prihodnosti kreativnega sektorja

Danes 8. 6. 2017 poteka redna letna generalna skupščina CISAC v Lizboni na Portugalskem. Edinstveno srečanje avtorskih kolektivnih organizacij s celega sveta bo združilo več kot 200 udeležencev, predstavnikov društev in ustvarjalcev.Konfederacija bo ponovno naslovila mednarodni poziv na vlade, da sprejmejo zakonodajo, ki bo zagotovila pravično nadomestilo za glasbene avtorje, scenariste, režiserje in vizualne umetnike.

Ključna prioriteta CISAC je globalna kampanja za zakonodajo, ki naslavlja glasbeni »prenos vrednosti« (ang. transfer of value). Gre za izkrivljenost trga, ki omogoča nekaterim največjim svetovnim ponudnikom digitalnih storitev, da gradijo svoj posel na ramenih ustvarjalcev za zelo nizko protiplačilo.

Jean-Michel Jarre, predsednik CISAC opozarja:

Globalizacija je priča naraščajoči koncentraciji tehnoloških gigantov z neomajno močjo pridobivanja ustvarjalnih vsebin pod ceno. CISAC se zavzema, da bi vlade problematiko uvidele pravilno: da zagotovijo pravično vrednost za kreativna dela ustvarjalcem, ki so jih ustvarili in ne digitalnim platformam, ki zgolj izkoriščajo zakonodajne luknje za lastno bogatenje oz. ustvarjanje profita.

Gadi Oron, generalni direktor CISAC dodaja:

Društva morajo imeti pravično tržno okolje za izdajanje licenc za uporabo repertoarja. Žal, današnja slika ni pravična. Številne digitalne platforme, ki prevladujejo pri distribuciji vsebine, uporabljajo zastarelo zakonodajo in zakonske luknje in se izogibajo plačevanju nadomestil, hkrati pa ustvarjajo ogromne prihodke na račun ustvarjalcev. To anomalijo moramo odpraviti.

José Jorge Letria, predsednik portugalske kolektivne organizacije avtorjev SPAutores, ki je letošnja gostiteljica Generalne skupščine CISAC, je dejal:

Lizbona bo za nekaj dni svetovna prestolnica avtorske pravice, gostiteljica številnih avtorskih društev s celega sveta. Naše sporočilo je jasno: brez avtorjev ni kulture. Pozivamo zakonodajalce, da ustvarjalcem zagotovijo pravično nadomestilo za njihovo delo in prepoznajo njihov boj ter ustvarijo bolj spodbudni, bolj človeški in bolj svetel svet. Skupaj ga bomo ustvarili, saj so razum, čustva in ustvarjalnost na naši strani.

Poplačilo tudi za avdiovizualni sektor in vizualno umetnost

Lansko leto smo bili priča številnim ključnim prizadevanjem ustvarjalcev v globalno potekajočih kampanjah za pravično nadomestilo. CISAC deluje namreč še v svetih ustvarjalcev: v Svetu glasbenih avtorjev (Council of Music Authors - CIAM), Svetovni pisatelji & režiserji (Writers & Directors Worldwide – W&DW) in Mednarodni svet grafičnih ustvarjalcev, kiparjev in fotografov (Council of Creators of Graphic, Plastic and Photographic Arts – CIGP).

Dokumenti za prenos

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  SHEERAN ED PERFECT
 • 2
  AXWELL // INGROSSO MORE THAN YOU KNOW
 • 3
  CABELLO CAMILA FT. THUG YOUNG HAVANA
Sledite nam