Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Jean-Michel Jarre in delegacija avtorjev pozivajo Evropski parlament za pravična pravila v digitalnem svetu

Avtorji po vsem svetu opazujejo evropsko vodstvo glede obravnave vrednostnega razkoraka

 • 599
Jean-Michel Jarre in delegacija avtorjev pozivajo Evropski parlament za pravična pravila v digitalnem svetu

Bruselj, 6. 3. 2018. Svetovno uveljavljeni skladatelj elektronske glasbe in izvajalec Jean-Michel Jarre je vodil delegacijo avtorjev v Bruslju za podporo v Evropskem parlamentu, da bi avtorjem zagotovili pravičnost v digitalnem svetu.

Jarre in delegacija avtorjev* iz petih različnih držav, članic Evropske unije, so predstavili peticijo, ki jo je podpisalo več kot 14.000 evropskih avtorjev in skladateljev. S peticijo zahtevajo ureditev vrednostnega razkoraka (ang. transfer of value), ki omogoča bistveno prednost večjim digitalnim platformam na račun avtorjev in ustvarjalcev.

Avtorji so izrazili svojo polno podporo predlogu Evropske komisije direktivi o avtorskih pravicah, ki trenutno čaka na obravnavo v Evropskem parlamentu in so pozvali odbor JURI (pravni odbor Evropske komisije), da se trdno zavzame za pomenljivo in pomembno rešitev glede vrednostnega razkoraka in da od tega ne odstopa.

Jean-Michel Jarre, predsednik največje globalne konfederacije kolektivnih organizacij avtorjev in skladateljev CISAC, je izpostavil:

»Povzdigovanje in spodbujanje kreativnosti je bilo vedno del DNK Evrope. Danes, žal, v Evropi in po vsem svetu, so ustvarjalci soočeni z nepravičnim vrednotenjem njihovega dela zaradi digitalnih platform. Svet opazuje Evropsko unijo. Evropa mora dokazati, da ostaja zavezana kulturi. Potrebujemo avtorsko-zakonodajni okvir 21. stoletja za digitalni trg 21. stoletja – tak, ki omogoča bodočim generacijam ustvarjalcev pravično nadomestilo in da bodo zmožni živeti od svojega dela.«

Glasbeni sektor kot tudi ostali ustvarjalni sektorji se hitro razvijajo in ustvarjajo velik prihodek, ampak žal, ti prihodki ne pritekajo pravično do ustvarjalcev. Namesto tega velik del kolača dobijo veliki globalni digitalni servisi, zlasti tisti, na katere uporabniki nalagajo vsebine (ang. user upload platforms), kot je YouTube, ki pa zavračajo delitev njihovega prihodka s tistimi, ki ustvarjajo vsebino, naloženo na njihove servise.

Delegacija je v Evropskem parlamentu nastopila v skupnem imenu CISAC (predstavlja interese 4 milijonov avtorjev, skladateljev in ustvarjalcev z vseh ustvarjalnih sektorjev) in GESAC, evropske mreže avtorskih kolektivnih organizacij, ki predstavlja interese 1 milijona evropskih avtorjev iz vseh ustvarjalnih sektorjev.

* Člani delegacije:

 • Crispin Hunt, skladatelj, besedilopisec, pevec in producent, predsednik BASCA in Upravnega odbora PRS for Music, Velika Britanija.
 • Matthew Irons, avtor, skladatelj, pevec in kitarist belgijske skupine Puggy.
 • Astrid North, pevka in besedilopiska, Nemčija.
 • Cora Novoa, španska skladateljica elektronske in eksperimentalne pop glasbe, DJ-ka.
 • Piotr Rubik, poljski avtor in skladatelj, izvajalec in dirigent.
Avtor fotografije:CISAC
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  AVA MAX SWEET BUT PSYCHO
 • 2
  RONSON MARK FT. CYRUS MILEY NOTHING BREAKS LIKE A HEART
 • 3
  PANIC! AT THE DISCO HIGH HOPES
Sledite nam