Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

Glasbenice z vsega sveta za človekove pravice

Glasba ustvarjalk je ključni del svetovne dediščine; prijava na natečaj do 30. 6. 2018!

 • 326
Glasbenice z vsega sveta za človekove pravice

Glasba ustvarjalk je ključni del svetovne dediščine; prijava na natečaj do 30. 6. 2018!

Temeljna vloga žensk pri ustvarjanju in prenosu otipljive in neotipljive kulturne dediščine in ustvarjanju ter podajanju glasbe pripada ne le ljudem ali kulturi, temveč celotnemu človeštvu.

Pisarna Združenih narodov (ZN) za človekove pravice praznuje 70. obletnico sprejema deklaracije o temeljnih človekovih pravicah (10. 12. 1948), zato je v počastitev tega dogodka pričela s svetovno kampanjo za spodbujanje, vključevanje in razmišljanje o človekovih pravicah. Neenakost med spoloma na področju glasbe je svetovni izziv. Podpiranje žensk pri ustvarjanju glasbe bo vplivalo na javno mnenje in spodbudilo k večjemu sodelovanju v kulturnem življenju.

Fundacija Adkins Chiti: Donne in Musica je organizirala svetovni natečaj za novo glasbo»Global Call for New Music« za skladateljice in glasbene ustvarjalke vseh starosti, narodnosti in glasbene izobrazbe.

Sodelujoče naj ustvarijo skladbo, zborovsko ali instrumentalno delo, za katerega je bil navdih boj za človekove pravice. Mednarodna žirija (Reading Commission) bo izbrala deset del, ki bodo javno znana konec julija in bodo izvajana ter snemana na Gala koncertu v Teatro Argentina, v Rimu v Italiji, 5. novembra 2018.

Umetnost in človekove pravice so univerzalni jezik; pisarno Združenih narodov za človekove pravice veseli, da lahko računa na podporo Fundacije Adkins Chhiti: Donne in Musica ob praznovanju 70. obletnice sprejetja Temeljne deklaracije o človekovih pravicah. Gre za priložnost, s katero ponovno poudarimo pomen pravic žensk, deklet, ki so neudtujlivo, povezovalno in nedeljivi del univerzalnih človekovih pravic. Veselimo se sodelovanja vseh glasbenikov, učiteljev in raziskovalcev v spodbujanju opolnomočenja ženske ustvarjalnosti; kot je povedal Laurent Sauveur, Vodja zunanjih odnosov pisarne ZN za človekove pravice.

Gibanje Donne in Musica (Ženske v glasbi) je bilo ustanovljeno l. 1978, kot mednarodna neprofitna fundacija pa je bila oblikovana l. 1996. Spodbuja zlasti glasbo, ki jo ustvarjajo ženske skladateljice, avtorice besedil in glasbe, ter glasbene ustvarjalke vseh starosti, narodnosti, ne glede na glasbeno zvrst. V mrežo je vključenih več kot 27.000 skladateljic, podružničnih organizacij, izvajalk, pedagoginj in muzikologinj iz več kot 113 držav.

Fundacija Adkins Chiti: Donne in Musica spodbuja odličnost sodobne glasbe in medkulturni dialog po celem svetu. Njegovo »pionirsko« vlogo pri priznavanju koncepta edinstvenosti žensk kot ustvarjalk glasbe je prepoznala italijanska vlada ter številne organizacije: UNESCO, EUC, EUP, Arab Academy in UNESCO-v Mednarodni glasbeni svet. Njihove dnevne naloge vključujejo:

 • Spodbujanje znanja in spoštovanja za žensko kulturno raznolikost, ustvarjalnost in pravice;
 • Pravno svetovanje in priporočila za zaščito ter pomoč skladateljicam.
 • Krepitev zmogljivosti.
 • Raziskave in publikacije knjig, študij.
 • Glasba za um (Music for the Mind) – zagotavljanje glase za potrebe Konzervatorijev.

Prijava na natečaj je mogoča do 30. junija 2018.

#GWIM4HumanRights

Pogoji natečaja – Global Call for New Music for Human Rights
 1. Na natečaju lahko sodelujejo: (a) dekleta v starosti 8–18 let in (b) ženske, starejše od 19 let.
 2. Skladateljice lahko prijavijo svoje delo v katerem koli glasbenem izrazu ali zvrsti (sodobna, klasična, tradicionalna, popularna, jazz itd.)
 3. Besedilo (če je) mora poleg izbranega jezika biti prevedeno tudi v angleščino.
 4. Glasba mora biti napisana v tradicionalnem notnem zapisu.
 5. Prijavljena dela so lahko nova ali že izvajana ter v PDF datotekah.
 6. Ne pošiljajte posnetkov. 
 7. Vsaka skladateljica lahko sodeluje zgolj z eno partituro.
 8. Čas trajanja glasbenega dela: največ 6 minut
 9. Razpisane kategorije:
  1. Solo instrument
  2. Solo glas s spremljavo 1–4 instrumentov
  3. Zbor z ali brez klavirja.
  4. Zasedba 8–12 instrumentov.
 10. Življenjepis, ki vključuje 10 vrstic in podatke: narodnost, datum in kraj rojstva, prebivališče in kontakt (e-naslov). Življenjepis naj bo napisan v WORD datoteki (pisava Times New Roman, 12).
 11. Dekleta, stara 18 let in manj, morajo svojo prijavo opremiti s podpisanim pismom njene družine, šole ali učitelja za avtorizacijo sodelovanja in potrditve, da gre za dekletovo izvirno lastno delo. 
 12. Rok za prijavo: 30. junij 2018.
 13. Prijava na natečaj je brezplačna.
 14. Partituro pošljite na e-naslov: [email protected], ki jo predložite kot: GWIM4Human Rights.

Deklaracija o Temeljnih človekovih pravicah (UDHR) je mejnik v zgodovini človekovih pravic.

 
 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  DYNORO FT. GIGI D'AGOSTINO IN MY MIND
 • 2
  HARRIS CALVIN FT. SMITH SAM PROMISES
 • 3
  ORA RITA LET YOU LOVE ME
Sledite nam