Navigacija

Kategorije

Informacije

pon. 8.30–15.00
sre. 8.30–15.00
pet. 8.30–11.30
Splošne informacije

Novice in sporočila za javnost

EU glasovanje o avtorski zakonodaji: izgubljena priložnost, a iskanje pozitivne rešitve za ustvarjalce se nadaljuje

 • 528
EU glasovanje o avtorski zakonodaji: izgubljena priložnost, a iskanje pozitivne rešitve za ustvarjalce se nadaljuje

Pariz, 5. 7. 2018. Evropski parlament je glasoval proti osnutku avtorske direktive Evropske unije. Direktiva bi uredila ključno pomanjkljivost na digitalnem trgu, saj bi milijonom ustvarjalcem s celega sveta omogočila pridobitev pravičnega prihodka (monetizacijo njihovega dela), kadar bi svetovno največje digitalne platforme uporabile njihovo delo.

CISAC, Mednarodna konfederacija društev avtorjev in skladateljev, je razočarana nad Parlamentarno zavrnitvijo poročila o zakonodajnem osnutku, ki ga je sicer odbor JURI potrdil. Konfederacija bo nadaljevala sodelovanje z ostalimi organizacijami iz kreativnega sektorja in vladami pri iskanju pozitivne rešitve za ključni in največji problem, s katerim se dandanes soočajo ustvarjalci: neomogočenost zaslužka pravičnega honorarja iz platform, na katere uporabniki nalagajo vsebine ustvarjalcev.

Jean Michel Jarre, predsednik CISAC, je dejal:

Današnji dan predstavlja veliko razočaranje milijonom ustvarjalcem, ki so si leta prizadevali za pravico do pravične obravnave in pravičnega plačila s strani velikih internetnih platform. Izjemno razočaranje je, saj so nasprotniki intenzivno lobirali z netočnimi argumenti, da je Evropski parlament prekinil kratko podporo pravični pravici ustvarjalcev. Naš boj se bo nadaljeval, za prihodnost naše kulture in za pravičen, sodobno reguliran internet.

Generalni direktor CISAC Gadi Oron je izjavil:

Današnje glasovanje je izgubljena priložnost, da bi se popravil ključni problem današnjega digitalnega trga. Ohranja nepravične razmere, v katerih ustvarjalci nimajo koristi, temveč na njihov račun bogatijo globalne tehnološke platforme. CISAC bo nadaljeval s kampanjo po celem svetu za pravični digitalni trg in njegove člane.

 • TOP3

  Preteklega tedna

  SloTop50
 • 1
  DADDY YANKE FT. SNOW CON CALMA
 • 2
  SHEERAN ED & BIEBER JUSTIN I DON'T CARE
 • 3
  CAPO PEDRO CALMA
Sledite nam